zaterdag 2 juni 2018

Wilgo Valies: 'Leiding RKBO intimideert leerkrachten en schoolleiders

'RKBO wil bepalen bij welke vakbond de leerkrachten zich moeten aansluiten'


De onderwijsgevenden en schoolleiders worden geïntimideerd door de leiding van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO). Dit bevestigt vakbondsleider Wilgo Valies vrijdag 1 juni 2018 in het Dagblad Suriname. 

De intimidaties hebben voornamelijk betrekking op de werktijden van de onderwijsgevenden en het opleggen van een specifieke vakbond. 'De leerkrachten worden door de leiding van het RKBO gedwongen om na een uur te werken. Daarnaast wil het RKBO bepalen bij welke vakbond de leerkrachten zich moeten aansluiten. In de afgelopen periode zijn we hiermee geconfronteerd.'

Voor Valies kan dit absoluut niet door de beugel. Hij stelt dat de Grondwet bepaald heeft dat de onderwijsgevenden de vrijheid van vakvereniging hebben. 'Dus alle leerkrachten mogen naar hun eigen inzichten een keuze maken om lid te worden van een vakbond. Het RKBO mag daarbij niets opleggen.'

Valies is geenszins van plan om water bij de wijn te doen over dit issue. Indien het nodig is om het uiterste middel in te zetten, zullen de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) niet schromen dat te doen.

Vanwege de ontstane situatie waren de leraren door Valies opgeroepen voor een vergadering vrijdagmiddag omstreeks vijf uur in het vakbondscentrum van BvL/ALS. Opmerkelijk is wel dat deze bijeenkomst na werktijd van de leraren plaatsvindt.

'We hebben besloten om niet over te gaan tot onderbrekingen van het onderwijs, we gaan eerst een standpunt innemen. Als de leerkrachten langer moeten werken, moeten ze ook ervoor betaald worden. We hebben reeds een brief gestuurd naar het RKBO. Als er geen gevolg daaraan wordt gegeven, gaan we maatregelen treffen', aldus Valies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten