zaterdag 2 juni 2018

Greenpeace en ANV-COP21 verstoren jaarlijkse algemene vergadering olieconcern Total in Parijs

(Bron foto's: Greenpeace)
Protest tegen aanhoudende plannen van Total om bij Amazonerif voor kust Brazilië te boren


De jaarlijkse algemene vergadering van olieconcern Total is gisteren, vrijdag 1 juni 2018,  verstoord toen meer dan 250 activisten van Greenpeace en ANV-COP21 de vergadering van het bedrijf onderbraken om vreedzaam te protesteren tegen de plannen van Total om bij het Amazonerif voor de kust van Brazilië te boren. 

De activisten kwmen uit 10 verschillende landen en worden gesteund door meer dan twee miljoen ondertekenaars van een wereldwijde petitie om gevaarlijke olieboringen in het gebied te stoppen.

Verschillende klimmers hebben banners uit het plafond binnen van het Palais des Congrès ontvouwd, waardoor het 'Save the Amazon Reef' in verschillende talen, terwijl buiten het gebouw vreedzame activisten en muzikanten door Afro beïnvloede Braziliaanse Batucada-percussie speelden.


François Chartier, Oceans Campaigner bij Greenpeace Frankrijk, zei: 'Meer dan twee miljoen mensen, de wetenschappelijke gemeenschap en de Braziliaanse overheid hebben reeds hun verzet uitgesproken tegen het boorproject van Total in de monding van de Amazone. Ondanks deze oproepen weigert Total te luisteren naar de rede en blijft het proberen om in de buurt van dit unieke rif te boren, en riskeert het onherstelbare schade aan het rif. Voor zijn eigen aandeelhouders noemt Total zichzelf de 'responsible energy major', maar wat is verantwoordelijk voor boren op bijna 2.000 meter diepte, in extreme omstandigheden, in de buurt van een netwerk van onontdekte riffen?' 


'Het starten van een nieuwe olie-exploratie in een nieuwe oliegrens is onzin in de huidige klimaatcontext, wanneer de mondiale uitstoot van broeikasgassen drastisch moet worden verminderd. Vreedzame protesten als deze zijn essentieel om de laksheid van multinationals als Total in het licht van deze klimaatsituatie te veroordelen. We kunnen niet langer toestaan, ​​dat dergelijke activiteiten die het risico lopen het leven op aarde te vernietigen, ongestraft blijven', voegde Pauline Boyer, woordvoerster van ANV-COP21, eraan toe.


Deze mobilisatie werd georganiseerd als onderdeel van de internationale campagne om het Amazonerif te verdedigen. Dit uitzonderlijk rijke rif gelegen aan de monding van de Amazone in het noorden van Brazilië wordt bedreigd door de olieprojecten van Total. In het geval van een lek of olievlek, wordt niet alleen het rif bedreigd, maar ook de Frans-Guyanese  kust en de mangroven, waar tientallen gemeenschappen afhankelijk zijn van de hulpbronnen die deze omgeving te bieden heeft.

In augustus 2017 werd de booraanvraag van Total afgewezen door het Braziliaanse milieubureau, IBAMA (Ibama Instituto Brasileiro do Meio Ambiente).


Total stelde vervolgens eind januari een nieuwe versie voor. In navolging van de laatste ontdekkingen van Greenpeace, die de aanwezigheid van het rif in een van de blokken van Total aantoonden, heeft de aanklager van Amapa officieel het Braziliaanse milieuagentschap gevraagd om het project van Total definitief af te wijzen.

Begin deze week, dinsdag 29 mei 2018, voor de vierde keer, twijfelde IBAMA sterk aan de kwaliteit van Total's milieu-impactonderzoek en verleende het een nieuwe deadline om belangrijke kwesties in het onderzoek te verduidelijken.

Greenpeace en ANV-COP21 eisen dat Total zich terugtrekt van hun plannen om te boren in het Amazonegebied.



(Suriname Mirror/Greenpeace/Twittter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten