zaterdag 2 juni 2018

Damanzaihao, het grootste visfabriekschip ter wereld, in Peru aan ketting gelegd

Damanzaihao naast illegale visserij ook beschuldigd van vervuiling van het mariene milieu



Agenten van het Peruaanse milieuverdedigingsbureau (Organismo de Supervisión de los Recursos Forestales y de Fauna Silvestre - OSINFOR) zijn woensdagavond 30 mei 2018 aan boord van de Damanzaihao gegaan, als onderdeel van een federaal strafrechtelijk onderzoek op basis van vermoedelijke daden van illegale visserij.


Op grond van een formeel verzoek, dat was ingediend door het ministerie van Milieu, heeft het bureau van het Openbaar Ministerie het schip in bewaring genomen in afwachting van nader onderzoek.



De nieuwe strafzaak is gebaseerd op dezelfde illegale visserijactiviteiten - bewezen buiten alle geschillen - die hebben geleid tot het opleggen van een administratieve boete van meerdere miljoenen in 2016.

Daarnaast hebben de Peruaanse autoriteiten de Damanzaihao ook beschuldigd van vervuiling van het mariene milieu door de illegale lozing van vloeistoffen en effluenten terwijl ze voor anker lag in Chimbote.

In de afgelopen week heeft de Damanzaihao twee keer toestemming gevraagd om de haven te verlaten in een voor de hand liggende poging om aan een verstrikkende strop te ontsnappen.



Op 20 april 2018 heeft Sea Shepherd een formele brief afgeleverd aan het Peruaanse ministerie van Productie (het agentschap dat de boete van meerdere miljoenen heeft opgelegd) waarin de regering wordt gevraagd om aanvullende stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het schip voor zijn misdaden betaalt.

De Damanzaihao is het grootste visfabriekschip ter wereld en kan 547.000 ton vis per jaar verwerken. Het werd gebouwd in 1980 op de Tsurimi Scheepswerf te Yokohama, Japan

Sea Shepherd vaartuig M / V John Paul DeJoria was onlangs in de Peruaanse wateren en onderzocht en vergaarde inlichtingen om de Peruaanse regering te helpen bij haar strijd tegen illegale, niet-aangegeven en niet-gereguleerde ('IUU', Illegal, Unreported and Unregulated ) visserij. Ondanks dat de Damanzaihao van vlag van Peru wisselt naar Belize terwijl hij verankerd ligt in de Peruaanse wateren, neemt Peru een sterke positie in bij zijn pogingen om de Damanzaihao voor de rechter te brengen.


Onder het Peruaanse Wetboek van Strafrecht kan een succesvolle veroordeling drie tot vijf jaar gevangenisstraf bedragen.

Sea Shepherd juicht het streven van Peru toe om IUU-visserij te bestrijden en blijft Peru steunen om een einde te maken aan de ongebreidelde overexploitatie van de oceanen.

Belize was eerder 'rood omlijnd' door de Europese Commissie vanwege haar gebrek aan inzet om IUU-visserij aan te pakken. Hoewel de rode kaart inmiddels is opgeheven, moet Belize onmiddellijk maatregelen nemen om te voorkomen dat de Damanzaihao op ongepaste wijze wordt gemarkeerd en dat deze de mariene ecosystemen over de hele planeet vernietigt.

Sea Shepherd probeert samen met zijn bondgenoten in Peru te zorgen dat de inspanningen van Damanzaihao om de oceanen te exploiteren op de lange termijn worden belemmerd.

(Suriname Mirror/Sea Shepherd/globenewswire.com/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten