zaterdag 2 juni 2018

Gajadien (VHP): 'De minister van Financiën is een pseudo-econoom'

'Geerlings-Simons leidt de DNA-vergaderingen slechts om de regering te beschermen'

(Bron screenshot: YouTube-DNA Suriname)
Hoefdraad naar Nederland vanwege kwestie van de in beslag genomen Euro’s 


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën weigert volgens waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien nog steeds om informatie in De Nationale Assemblee (DNA) te geven over dringende financiële vraagstukken, die zich nu in het land afspelen. 

Tijdens het agendapunt ‘ingekomen stukken’ van een vergadering van de Assemblee afgelopen donderdag, probeerde Gajadien de twijfels over het leengedrag van de regering aan de kaak te stellen. Daarbij typeerde hij de Financiënminister als een pseudo-econoom.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vroeg Gajadien om dit woord terug te nemen. De VHP’er besloot toen het woord ‘pseudo-econoom’ te vervangen door ‘zogenaamde econoom’. Dit viel ook niet in goede aarde bij de parlementsvoorzitster, die Gajadien uiteindelijk het woord ontnam.

Gajadien zegt vandaag, zaterdag 2 juni 2018, in het Dagblad Suriname, dat hij het erg vindt dat Geerlings-Simons de DNA-vergaderingen slechts leidt om de regering te beschermen. 'Elke kritische vraagstelling dan wel opmerking vanuit de oppositie wordt tenietgedaan door de voorzitter van De Nationale Assemblee, terwijl wij als parlementariërs daar zijn om de samenleving te beschermen tegen verdere ondergang van onze staatshuishouding. Ik heb met het typeren van de minister van Financiën als pseudo-econoom willen aangeven, dat de minister slechts via overheidszenders eenzijdige informatie verstrekt, terwijl hij de debatten hier in het parlement ontwijkt.'

Kijk vanaf 21:40



Hoefdraad is momenteel met een topdelegatie naar Nederland vertrokken om de kwestie van de in beslag genomen 19 miljoen Euro met de Nederlandse autoriteiten te bespreken. Nederland wil weten wat de herkomst is van de Euro’s.

Hoefdraad is volgens Gajadien dezelfde econoom die ervoor gezorgd heeft, dat de scholing van jeugdigen in de toekomst niet meer gegarandeerd is. Hij uit zijn bezorgdheid over de herinvoering van de ouderbijdrage door de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS). Per leerling op de basisschool wordt Srd 250 gevraagd aan ouders voor het komende schooljaar. Voor de MULO is het bedrag Srd 275 en LBO Srd 300 per kind.

'Als jongeren vandaag de dag zelfs rijexamens met succes afleggen, moeten zij vanwege tekorten bij de politie langer dan 3 maanden wachten om een rijbewijs te ontvangen. Op allerlei manieren wordt de ontwikkeling van onze jongeren beperkt.'

Gajadien benadrukt, dat een minister als Hoefdraad zich zou moeten schamen om hem in het regeringsgezinde SRS-(radio-)programma Bakana Tori ervan te beschuldigen geen kennis te dragen over de economie van Suriname. 'Hoefdraad heeft samen met de president en vicepresident de huidige en toekomstige generaties verpand ter wille van hun vriendengroep dan wel ook de multinationals in dit land. Terwijl Suriname enorme potentie heeft en natuurlijke hulpbronnen exporteert, wordt de samenleving toch steeds armer. De dollarkoers heeft na 8 jaren een punt bereikt van Srd 7,62, terwijl de brandstofprijs met een prijs van bijna Srd 7 ook moordend werkt. Foei minister! Ik zou mij in zo'n situatie als minister van Financiën schamen mezelf econoom te noemen', aldus de volksvertegenwoordiger.

Hoefdraad is volgens Gajadien weer dezelfde econoom, die het land na 8 jaren in een situatie heeft gebracht van een staatsschuld van Srd 3 miljard naar zo'n Srd 21 miljard.  

'Eerst als governor van de Centrale Bank van Suriname en nu als Financiënminister heeft hij vanaf 2010 ervoor gezorgd, dat op het hoofd van elke burger een schuld rust van Srd 6.000 naar bijna Srd 42.000. Een minister van Financiën, die zich econoom noemt, heeft ook ervoor gezorgd dat vandaag de dag er enorme betalingsachterstanden zijn en er geen vertrouwen meer is in de financiële instituten van het land. Door dit gebrek aan vertrouwen wordt nu ook Surinaams geld in het buitenland geconfisqueerd op verdenking van witwas. Geen enkel goede econoom zou deze problemen op zijn geweten kunnen dragen', benadrukt de parlementariër.

Volgens het dagblad moest het geld dat in beslag genomen is, naar China waarmee Suriname een swapdeal heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten