zaterdag 2 juni 2018

Hooggerechtshof in Colombia onderzoekt betrokkenheid ex-president Uribe bij moorden

Moord op mensenrechtenactivist Jesus Maria Valle en slachtingen van El Aro, San Roque en La Granja zijn misdaden tegen de menselijkheid


Het Hooggerechtshof in Colombia heeft vrijdag 1 juni 2018 bevestigd, dat het de vermeende betrokkenheid van ex-president Alvaro Uribe bij drie moordpartijen en een moord onderzoekt. In een tweet zei het Hooggerechtshof, dat de moord op mensenrechtenactivist Jesus Maria Valle en de slachtingen van El Aro, San Roque en La Granja als misdaden tegen de menselijkheid worden gezien.


Het besluit werd genomen 'in de loop van het voorlopige onderzoek' tegen Uribe, wiens familie geconfronteerd wordt met meerdere zaken inzake paramilitaire groepen gevormd in de buurt van de landgoederen van de familie in de jaren 1990.


De rechtbank onderzoekt de machtige voormalige president op beschuldiging van moord, samenzwering en bemoeienis mer getuigen.

Volgens Juan Guillermo Monsalve, de zoon van de conciërge van Uribe's landgoed in San Roque, zaten de voormalige president en zijn broer Santiago achter het bloedbad in de stad. Uribe was in die tijd gouverneur van Antioquia, de provincie waar alle drie bloedbaden plaatsvonden. De paramilitaire groep Bloque Metro vermoordde in 1996 zes mensen in San Roque, naar verluidt tijdens hun zoektocht in het gebied naar runderen die door ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional) waren gestolen uit de Uribe-ranch.

Het bloedbad van La Granja, een gehucht in de gemeente Ituango, werd later uitgevoerd jaar door de paramilitaire groep ACCU (Autodefensas Campesinas de Córdoba y Urabá) die werd geleid door de legendarische krijgsheer Carlos Castaño.

Het bloedbad van El Aro werd uitgevoerd door ACCU's opvolger AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) en het nationale leger in 1997.


De rechtbank onderzoekt ook de moord op Valle in 1998, een van de leidende mensenrechtenverdedigers in Antioquia toen Uribe gouverneur was. Valle, afkomstig uit Ituango, was de eerste om de mogelijke betrokkenheid van Uribe te melden en werd maanden later vermoord door huurmoordenaars van Don Berna uit Medellin. Dit werd later bevestigd door paramilitair strijder Francisco Villalba, die in 2008 werd vermoord.


Enkele resterende getuigen tegen Uribe ontvangen sinds februari extreme veiligheidsmaatregelen, naar verluidt na het overleven van meerdere moordpogingen.

Uribe heeft categorisch zijn banden met paramilitaire groepen ontkend, en zijn betrokkenheid bij de moordpartijen en pogingen om getuigenis tot zwijgen te brengen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten