woensdag 2 mei 2018

Vicepresident Adhin zegt overlevenden en nabestaanden recente roofoverval op zee hulp toe

(Bron foto: Facebook)
'Er komt heel gauw een response van de regering, iets nationaals'

Visserscollectief: 'Wij willen een oplossing, nu, geen verhaaltjes meer, geen dingen die jaren gaan duren'


Waarnemend president Ashwin Adhin heeft de overlevenden en nabestaanden van de recente roofoverval op zee hulp toegezegd. Vier vissers hebben de tragedie overleefd, zestien worden nog vermist. De boodschap is overgebracht door Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR). 'De Surinaamse overheid leeft met u mee, de condoleances. Er komt heel gauw een response van de regering, iets nationaals.' De overheid biedt ook financiële en mentale hulp aan. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 2 mei 2018.

Het Visserscollectief hield gisteravond in het gebouw van het Viskeuringsinstituut een algemene ledenvergadering. Aanwezig waren vissers, booteigenaren, slachtoffers en familieleden van de vissers, die soms verhit, op de man af vragen stelden over veiligheid en maatregelen aan Willem Mohamedhoesein van het Visserscollectief, Slijngard en de vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, onder leiding van directeur Djoemadie Kasanmoesdiran.

Sinds het slechte nieuws houden eigenaren hun boten binnen. De angst om weer aan het werk te gaan is groot. De communicatie is slecht 'op het grote water', gaven de aanwezigen aan. De vissers die nog op zee zijn weten niet van het gebeuren, zei iemand. 'Ze zijn in gevaar, want de rovers kunnen weer toeslaan.'

'Hebben we al niet geleerd uit het verleden? Wij willen een oplossing. Nu! Geen verhaaltjes meer. Geen dingen die jaren gaan duren', zei penningmeester Steven Jones. 'We willen ook erkenning van de tragedie. Een nationaal symbool van medeleven, een halve stok... iets. We willen dat men beseft wat er gebeurd is, hoe erg het is.'

Aanwezig waren ook de voorzitter van Federatie van Surinaamse Agrariërs, Prahlad Sewdien, de Assembleeleden van de VHP Asiskumar Gajadien, Krishna Mathoera en Dew Sharman. Mathoera zei, dat ze op antwoorden zal blijven hameren bij de regering over de veiligheid van de vissers. Sharman, die ook medicus is, heeft zijn hulp aangeboden. Hij heeft zijn nummer aan de aanwezigen gegeven. De VHP vindt dat de brute en barbaarse overval duidelijk maakt, dat er onvoldoende aandacht is voor de veiligheid van de vissers op zee.

Er wordt al lange tijd door het visserskorps gevraagd om de veiligheid van de vissers, maar  maatregelen blijven uit.

Later vandaag gaat Adhin met een vertegenwoordiging van de vissers uitwerken wat er op korte termijn door de overheid opgevangen en bekostigd kan gaan worden. Een ‘halve stok’ zit er nog niet in. Adhin stelde, dat dat aangeeft dat alle hoop vervlogen is. Hij wil de zoekacties afwachten, deelde Slijngard mee. Ook met de minister van LVV zal zo snel mogelijk gesproken worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten