woensdag 2 mei 2018

Belastingdienstdirecteur May wil verlaging accijnzen op sigaretten en alcoholische dranken

May heeft bij zijn terugkeer een verzwakt belastingapparaat aangetroffen

'Alles wat hoog getarifeerd is moet je verlagen als er sprake is van smokkel'


Uit de handel in sigaretten haalt de overheid slechts 30 procent aan inkomsten in de vorm van accijnzen binnen. Vanwege grootschalige smokkel loopt de fiscus enorm veel inkomsten mis. Belastingdienstdirecteur Roy May heeft de regering daarom voorgesteld de accijnzen op sigaretten, maar ook die op alcoholische dranken, te verlagen. Dat zei hij zondagmiddag in het discussieprogramma ‘Welingelichte kringen’ op Radio ABC (zie hierna, vanaf 42:30), aldus de Ware Tijd woensdag 2 mei 2018.

May werd half februari teruggehaald van pensioen om opnieuw de leiding bij de Dienst der Belastingen op zich te nemen. Zijn belangrijkste opdrachten zijn introductie van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) en verhoging van de belastinginkomsten op zijn minst naar het niveau van 2012.

May zegt bij zijn terugkeer een verzwakt belastingapparaat te hebben aangetroffen. 'Helaas heb ik gezien dat heel wat zaken zijn weggezakt, zoals compliance', zei hij.



Zowel op het gebied van afdracht van omzet als inkomstenbelastingen constateert hij een terugval. Volgens hem is dat gebeurd, omdat de afgelopen jaren niet gefocust is 'op die zaken die in stand gehouden moesten blijven'. Onder andere werd de controle op naleving van de belastingplicht verwaarloosd. Maar, ook is veel kader weggetrokken naar de particuliere sector, waardoor sommige zaken die uitgevoerd moesten worden, zijn blijven steken.

Hij stelt dat op de sigarettenmarkt momenteel sprake is van 70 procent illegaliteit. Enkele jaren geleden was dat nog amper 2 procent. Nu moeten maatregelen getroffen worden om de smokkel te 'pareren en terug te dringen'. May: 'Eén van de adviezen is om de accijnstarieven te verlagen, zodanig dat de legale handel kan concurreren met de illegale handel.' Hij stelt dat het prijsverschil tussen legale en illegale sigaretten enorm groot is. De directeur voert aan, dat Colombia dit vraagstuk heeft aangepakt door de accijnzen te verlagen. Daar zijn de inkomsten uit accijnzen verdrievoudigd nadat ze werden verlaagd, omdat ook de omzetten fors omhoog gingen. 'Alles wat hoog getarifeerd is moet je verlagen als er sprake is van smokkel.'

De directeur zei verder dat door de sterk teruggevallen staatsinkomsten uit aardolie en goud en het ontbreken van een stabilisatiefonds de overheid nu gedwongen is het belastingapparaat zodanig te versterken en te transformeren dat de verdiencapaciteit vergroot wordt.

Hij hoopt de dienst binnen twee jaar te kunnen verzelfstandigden waardoor op het stuk van salarissen geconcurreerd kan worden met het bedrijfsleven waardoor kader niet meer makkelijk wegtrekt. May zegt, dat er geen zicht is wanneer de BTW zal worden ingevoerd. Dat besluit wordt door de minister van Financiën genomen. Hij ontkent dat de introductie vanwege politieke redenen niet doorgaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten