woensdag 2 mei 2018

Rellen tijdens viering Dag van de Arbeid in Chili

(Bron foto: The Santiago Times)
Duizenden Chilenen de straat op in Santiago

Vakbonden eisen betere arbeidsbehandeling en veranderingen in arbeidshervormingen van president Sebastián Piñera


Duizenden Chilenen gingen dinsdag 1 mei 2018 de straat op in de hoofdstad Santiago om de Dag van de Arbeid te herdenken, en eisten dat de overheid onder andere de sociale rol van de arbeidersklasse waardig zou maken en de ontslagen van ambtenaren zou stoppen. 

Meer dan 40.000 arbeiders, onder leiding van de Central Unitaria de Trabajadores (CUT) en andere vakbonden, eisten 'een betere arbeidsbehandeling' en veranderingen in de arbeidshervormingen van president Sebastián Piñera.

Een van de massale optochten naar Plaza Italia eindigde met botsingen tussen demonstranten en leden van de Speciale Politie Operatiegroep van Carabineros de Chile.



De eerste protestmars, bijeengeroepen door de Central Unitaria de Trabajadores, begon op Plaza Los Heroes, twee blokken van de zetel van de uitvoerende macht en culmineerde in Avenida Portugal, waar duizenden mensen bijeen kwamen. Het eindigde zonder incidenten en met de opvoering van artistieke nummers.


Maar, de tweede mars georganiseerd door de Central Clasista de Trabajadores, die op dezelfde plek begon, eindigde voor de Universiteit van Santiago de Chile. Verschillende gemaskerde betogers richtten barricades op, staken vreugdevuren aan en botsten met de speciale troepen. De politie moest waterstralen gebruiken om de relllen in toom te houden, die werden veroorzaakt door groepen die zich aan de achterzijde an de mars bevonden. Tot dusverre is geen officieel aantal arrestanten bekendgemaakt.


De president van de CUT, Bárbara Figueroa, zei in een toespraak na het afsluiten van de demonstratie: 'Als u van plan bent om wijzigingen aan te brengen in de arbeidswetgeving, dan kan het alleen door wetten zijn dat deze veranderingen kunnen werken. Degelijk werk is niet alleen meer werkgelegenheid. Fatsoenlijk werk is vereist als een basisprincipe om de arbeider te waarderen en waardig te behandelen als een rechtssubject', was een onderdeel van de toespraak van Figueroa.

'Chili is de thuisbasis van iedereen, maar vandaag zijn er velen die worden ondergedompeld in armoede', voegde Figueroa eraan toe, die de autoriteiten en instellingen opriep om hun beloften inzake arbeid en waardigheid na te komen.

Hij zei dat ze als vakbondorganisatie bereid zijn om met voorstellen bij te dragen. 'Het geven van een serieuze en respectvolle behandeling schendt de kanalen van de democratie niet en staat een legitiem debat over verschillen toe.'


(Suriname Mirror/The Santiago Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten