woensdag 2 mei 2018

Tientallen Braziliaanse turners beschuldigen oud-coach Braziliaans nationaal team van seksueel misbruik

Fernando de Carvalho Lopes: 'Ik heb een zuiver geweten, heb nooit iemand lastiggevallen'

'Ik werd meer dan eens wakker gemaakt met zijn hand in mijn broek'


Tientallen Braziliaanse turners beweren dat de voormalige coach van het Braziliaanse nationale team, Fernando de Carvalho Lopes, hen seksueel heeft misbruikt. Ze vertelden in het Fantástico-programma van TV Globo, dat ze seksueel zijn misbruikt, variërend van aanraken tot verteld worden om voor hem te douchen. 

Hij werd verwijderd vlak voor de Olympische Spelen van 2016, nadat de ouders van een turnster hun zorgen hadden geuit.

Lopes zegt, dat hij 'een zuiver geweten' heeft. Geïnterviewd door TV Globo zei hij, dat hij nooit iemand heeft lastiggevallen.


Maar, maandag 30 april 2018, ontsloeg de club in de buurt van São Paulo, waar hij al twee decennia lang jongeren opleidde, Lopes. De club, MESC van São Bernardo do Campo, zei dat Lopes al twee jaar geleden was verhuisd naar een 'administratieve positie' toen de eerste beschuldigingen tegen hem naar voren kwamen.

Slechts één gymnast stemde ermee in om met TV Globo voor de camera te spreken. Petrix Barbosa, 26, zeit: 'Ik werd meer dan eens wakker gemaakt met zijn hand in mijn broek.' 

Barbosa, een Pan-Amerikaanse kampioen die nu in de VS woont, zei dat de coach gymnasten vroeg om hun geslachtsdelen te laten zien. 'Hij vroeg ons altijd hoe we ons ontwikkelden, hij zei dat hij onze groei moest monitoren, zodat hij onze training dienovereenkomstig kon aanpassen', zei de turner.

Het programma sprak met 42 gymnasten die zeiden, dat ze een of andere vorm van misbruik door toedoen van Lopes hadden ervaren. Ze zeiden, dat het vermeende misbruik plaatsvond voor en na trainingssessies en tijdens trainingskampen.

Lopes vertelde het programma, dat degenen die hem beschuldigden nog 'het bewijs in de rechtszaal moesten tonen'. De beschuldigingen tegen hem worden onderzocht door het Parket van het Openbaar Ministerie.

Het schandaal komt slechts enkele maanden nadat de voormalige arts van het Amerikaanse gymnastiekteam, Larry Nassar, gevangen werd gezet nadat meer dan 265 vrouwen hem beschuldigden van mishandeling.

(Suriname Mirror/BBC/YouTube/Globo/Diario do Amazonas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten