dinsdag 15 mei 2018

Surinaamse Bushoudersorganisatie: 'Regering moet afrekenen met de PLO'

'Oproep geen gehoor te geven aan herregistratie particuliere bussen is vertragingstactiek'

'PLO is bang dat het gesjoemel met de brandstofcompensatie boven water zal komen'


Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Surinaamse Bushoudersorganisatie (SBO), is niet verbaasd over de opstelling van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) inzake de landelijke herregistratie van de particuliere bussen. 

Alhoewel de herregistratie gisteren van start is gegaan op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), heeft de PLO de bushouders opgeroepen om hieraan geen gehoor te geven. De PLO beschouwt dit namelijk als een vertragingstactiek om de betaling van de alsmaar cumulerende brandstofcompensatie uit te stellen. Onder de mom van herregistratie van de particuliere bussen tracht PLO haar duistere praktijken te verdoezelen, stelt Sahadew-Lall vandaag, dinsdag 15 mei 2018, in het Dagblad Suriname.

'Dat de PLO tegen de herregistratie is, is een duidelijk teken dat zij het nationaal belang niet dient. De PLO is bang dat het gesjoemel met de brandstofcompensatie boven water zal komen. De regering heeft dus genoeg redenen om met PLO af te rekenen. Zo kan ook het ontwikkelingstraject voor een geordend particulier vervoer zonder obstakels verlopen.' 

De SBO-voorzitter merkt overigens niet op, dat het PLO-bestuur in de afgelopen zeven maanden getracht heeft om de uitbetaling van de grote achterstand van de brandstofcompensatie op gang te brengen. Sahadew-Lall kaartte dit eveneens aan tijdens de allereerste vergadering van SBO op 9 mei 2018. Daarbij gaf hij te kennen, dat de massale afwezigheid van bushouders een duidelijk signaal is dat zij geen verandering wensen.

'Waar in de wereld heb je een achterstand van zeven maanden? Alleen in Suriname! Er wordt gezegd dat de uitbetaling mede dankzij ons niet plaatsvindt, terwijl de waarnemend directeur van Transport, Marlon Schoonhoven, zelf heeft geconstateerd dat er gesjoemeld wordt met de brandstofcompensatie', liet Sahadew-Lall aan de geringe opkomst weten.

Vanwege het uitblijven van een gedegen aanpak door de PLO, en transformaties die maar niet doorgevoerd kunnen worden om de chaos op de particuliere trajecten te verhelpen, is SBO opgericht. 'Als je naar de PLO gaat om te vragen naar de compensatie, stuurt de voorzitter je naar de minister van Financiën. En doordat je geen lid bent van de PLO kun je niets doen. We hebben daarom een bond nodig. En die mogelijkheid hebben we aan de bushouders geboden.'

Op de SBO-vergadering kwam aan het licht, dat bepaalde trajecten inmiddels gewijzigd zijn, waardoor er een langere afstand afgelegd moet worden om de passagiers naar hun bestemming te brengen. Dit, terwijl de brandstofcompensatie ongewijzigd is gebleven. 'De compensatie is voor elke liter per route bedoeld. Bijvoorbeeld als er op een route 35 liter benzine per dag nodig is, krijg je daarop Srd 2.25 per liter. Dus als we meer benzine verbruiken, is dat ons probleem.'

Sahadew-Lall ziet al deze issues tot het verleden behoren, indien de bushouders zich massaal aanmelden bij de SBO. Daarnaast hield hij de bushouders tijdens de vergadering voor om als vakbond te pleiten voor gereduceerde tarieven van de prijzige busonderdelen. 'Een ondernemer heeft me al benaderd hiervoor. Maar, ik wil eerst op papier hoeveel bushouders achter me staan. Dezelfde ondernemer is ook naar de PLO gegaan om dit voorstel aan te bieden, maar de PLO-voorzitter heeft het geweigerd. Hoe kan de PLO als bond zo een besluit nemen, terwijl dit voorstel voor ons als bushouders een tegemoetkoming is?', aldus Sahadew-Lall.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten