dinsdag 15 mei 2018

ELN-guerrilla's Colombia kondigen vijf dagen staakt-het-vuren aan rond presidentsverkiezingen

(Bron foto: Twitter)
'ELN hoopt dat deze geest van verzoening met een soortgelijk gedrag wordt beantwoord door regering-Santos'


Het Colombiaanse guerrilla Nationale Bevrijdingsleger, of ELN (Ejército de Liberación Nacional), heeft maandag 14 mei 2018 aangekondigd, dat het zijn militaire activiteiten vijf dagen staakt rond het weekend van 27 mei, waarin presidentsverkiezingen worden gehouden in Colombia, om de participatie van burgers te vergemakkelijken. 

'Het ELN stopt met militaire activiteiten van nul uur op 25 mei tot 24 uur op de 29e om bij te dragen aan gunstige omstandigheden waardoor de Colombiaanse samenleving zich bij de verkiezingen kan uiten', kondigde het aan.

De informatie werd onthuld in een redactioneel artikel met de titel 'Sommigen staakt vuren en anderen niet' in de nieuwste editie van het tijdschrift Insurrection, maandag gepubliceerd en gerepliceerd in het Twitter-account van de groep.

In het artikel staat dat de groep 'hoopt dat deze geest van verzoening van het ELN met een soortgelijk gedrag wordt beantwoord' door de regering.


Colombia zal op 27 mei de opvolger van president Juan Manuel Santos kiezen, maar als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, komt er in juni een tweede ronde.

De vijfde cyclus van vredesbesprekingen tussen de ELN en de Colombiaanse regering werd hervat op 10 mei van dit jaar, 20 dagen vóór de presidentsverkiezingen. De Colombiaanse senator Iván Cepeda zei dat het noodzakelijk is, dat de volgende president de continuïteit garandeert van de dialogen die momenteel plaatsvinden, omdat het de enige manier is om vrede te bereiken.

De gespreksafvaardiging van de ELN zei, dat ze klaar waren voor het vredesproces in Havana, Cuba, terwijl ze wachten op de delegatie van de Santos-regering.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Granma/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten