dinsdag 15 mei 2018

Sea Turtle Conservation Curaçao wil op 9 locaties in wateren onderzoek doen naar schildpaddenziekte

'Plotselinge opkomst van deze ziekte leidt tot zorgen en moet daarom snel onderzocht worden'

STCC start crowdfundingcampagne om onderzoek te kunnen financieren


Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) wil op negen verschillende plaatsen in de Curaçaose wateren onderzoek doen naar de schildpaddenziekte die in januari werd ontdekt. Om dit te kunnen doen heeft de instantie snel geld nodig. STCC is daarom een crowdfundingcampagne gestart met als doel 50.000 dollar op te halen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 15 mei 2018.

Een tiende daarvan zal allereerst worden gebruikt voor de aanschaf van de benodigde materialen voor de onderzoeken. Vervolgens zullen de kosten voor elke survey zo’n 20.000 dollar bedragen. Per survey worden negen locaties bekeken door een team van ongeveer zestien mensen en de instantie wil dat het liefst elk kwartaal gaan doen, om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Eerder onderzocht STCC jaarlijks vijf locaties.

Bij het onderzoek in januari werd ontdekt dat meer dan de helft van de zeeschildpadden bij Wacawa, aan de noordkust van het eiland, is besmet met fibropapillomatosis. Dat is een soort herpesvirus dat zich uit in de vorm van ‘bloemkoolachtige tumoren’ op de vitale delen van het dier. Ook bij Ascencion werden veel zieke schildpadden aangetroffen.

De plotselinge opkomst van deze ziekte leidt tot zorgen en moet daarom snel onderzocht worden, zo stelt STCC-directeur Sabine Berendse.

STCC wil het aantal monitoringslocaties opschroeven naar negen, omdat de omstandigheden in het natuurgebied ook informatie kunnen geven over de ziekte. Nu lijkt het erop dat de zieke schildpadden enkel aan de noordkust zitten, maar zeker is dat niet.

'Sint Joris zat bijvoorbeeld niet in het onderzoeksgebied. Dat willen we nu wel gaan onderzoeken. Ook omdat in deze baai dezelfde zeegrassen zitten als bij Wacawa, maar het daarentegen niet in de stroom van de grote vervuilers ligt', aldus Berendse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten