dinsdag 15 mei 2018

Rechtse Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro lijkt favoriet

Bolsanaro gevolgd door linkse Ciro Gomes en de meer gematigde Marina Silva


De rechtse Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro hield zijn leiding in vroege peilingen vast voor de verkiezingen van oktober, waarbij de linkse Ciro Gomes de meer gematigde Marina Silva uitdaagt voor de tweede plaats, aldus een peiling maandag 14 mei 2018.

Met uitzondering van de gevangen genomen voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva, die waarschijnlijk wordt uitgesloten van de verkiezingen, toonde de MDA-peiling 18.3 procent van de kiezers die Bolsonaro steunden, 11.2 procent voor milieudeskundige Marina Silva en 9.0 procent voor Gomes.




Lula leidde gemakkelijk een versie van de peiling waarin zijn naam was opgenomen, met 32.4 procent van de stemmers. In een eerdere MDA-peiling in maart had Bolsonaro 20.0 procent, Silva 12.8 procent en Gomes 8.1 procent.


De peiling heeft een foutenmarge van 2.2 procentpunten. Met meer dan vier maanden tot de verkiezingsdag op 7 oktober, blijft het veld zonder Lula wijd open.

Kandidaten werken eraan om partijcoalities te bouwen en de aandacht te trekken van kiezers die ontgoocheld zijn door de door corruptie bedorven politieke klasse van Brazilië. Dat heeft beleggers op scherp gezet, aangezien onzekerheid over de race de twijfels vergroot dat Brazilië door zal gaan met fiscale hervormingen van de impopulaire president Michel Temer, die door 88 procent van de kiezers in de poll werd afgewezen.

Een van de belangrijkste kandidaten die deze hervormingen verdedigde, tweevoudig Gouverneur van São Paulo Geraldo Alckmin, ging van de derde naar de vierde plaats, achter Gomes, met slechts 5.3 procent tegenover 8.6 procent in maart.

De valuta van Brazilië, de real, dook 0.6 procent in de MDA-peiling naar de zwakste in twee jaar tijd, die handelaren toeschreven aan de zwakke vertoning door Alckmin en een sterkere peiling voor Gomes, een criticus van de hervormingsagenda van de regering.

Bolsonaro, een voormalig legerkapitein, heeft een moeilijk wet- en -ordeplatform in handen dat pleit voor lossere wapenbeheersing, wat hem brede steun heeft opgeleverd in de Braziliaanse landbouwsector. Zijn stemming over economische kwesties was gemengd en hij heeft weinig parlementaire staat van dienst om te laten zien dat hij grote hervormingen kan doorstaan.

In een tweede ronde tussen Bolsonaro en Marina Silva, vereist als geen enkele kandidaat een meerderheid wint bij de eerste stemming, zijn de twee federale parlementsleden die al lange tijd in dienst zijn, gewaagd aan elkaar met 27.2 procent elk. Van de ondervraagden zei 56.5 procent dat ze nooit voor Marina Silva zouden stemmen en 52.8 weigerden Bolsonaro te steunen, percentages die sinds maart zijn gestegen.

De poll in opdracht van de transportlobby CNT ondervroeg 2.002 mensen in Brazilië van 9 tot 13 mei.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten