dinsdag 15 mei 2018

43.000 Venezolanen in Peru hebben met 'PTP-kaart' formeel recht om te mogen werken

Zo'n 280.000 Venezolanen zijn gemigreerd naar Peru als gevolg van de crisis in hun thuisland

(Bron screenshot: migraciones.gob.pe)

'Het aantal Venezolanen dat Peru binnenkomt stijgt nog steeds'


Ongeveer 280.000 Venezolanen zijn gemigreerd naar Peru als gevolg van de crisis in hun thuisland en daardoor moesten nieuwe wettelijke maatregelen worden ingevoerd, aldus de nationale hoofdinspecteur van immigratie Eduardo Sevilla Echevarría.

El Gestion meldde, dat 43.000 van de Venezolaanse burgers in Peru momenteel houder zijn van de tijdelijke werkvergunning (PTP, Permiso Temporal de Permanencia), die ex-president Pedro Pablo Kuczynski in januari van dit jaar inbracht. Deze maatregel geeft de burgers het recht om formeel te werken en belastingen te betalen voor een jaar, waardoor ze toegang krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg die door de staat wordt geboden.

Peru was het eerste land dat deze maatregel invoerde, dat werd begroet door de Organisatie van  Amerikaanse Staten (OAS) en resulteerde erin, dat Colombia een soortgelijke maatregel invoerde. Peru geeft op dit moment een verblijfsvergunning van 183 dagen als toerist, maar zelfs als een Venezolaan deze periode overschrijdt, komen ze nog steeds in aanmerking om de PTP aan te vragen.

Maar, hoewel het immigratiebureau online zegt, dat de PTP slechts 30 dagen nodig heeft om verwerkt te worden, met het hoge aantal Venezolanen dat het land binnenkomt, zijn de bureaucratische procedures langzamer, met als gevolg dat veel mensen niet in staat zijn om te werken.

El Universal meldde, dat de immigratiedienst vanaf 21 mei een 'Buitengewone voorlopige werkvergunning' zal aanbieden, waarmee Venezolanen die een PTP aanvragen of wiens PTP wordt verwerkt, gedurende 60 dagen legaal kunnen werken. Deze maatregel wordt automatisch verlengd tot de PTP is uitgegeven en kan worden aangevraagd via de immigratie online portal.

De huidige crisis in Venezuela heeft geleid tot de uittocht van honderdduizenden burgers uit hun geboorteland, waar hoge inflatie en schaarse middelen het leven uiterst moeilijk maken

De nationale hoofdinspecteur van immigratie Sevilla vertelde El Gestion, dat het aantal Venezolanen dat Peru binnenkomt nog steeds stijgt. 'Vanaf begin mei konden we zien dat de intrede van Venezolanen via de grens van Tumbes dagelijks meer dan 2.200 tot 2.300 bedroeg, zelfs tot 3.000 per dag', zei hij.

Hij voegde er ook aan toe, dat het aantal Peruanen dat het land aan de zuidelijke grenzen verlaat ook toeneemt, aangezien veel Venezolanen blijven reizen naar andere landen in Latijns-Amerika. 'In Colombia zijn ongeveer 800.000 Venezolanen, en in Chili en Argentinië is ook de Venezolaanse immigratie toegenomen. De toename is in de regio, het is niet alleen in Peru.'

(Suriname Mirror/Peru Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten