dinsdag 15 mei 2018

Jogi (VHP): ‘Ik ga mijn mond in Assemblee echt niet dichthouden’

'Het deert mij niet, alle 51 leden zijn daar om hun mond open te maken'

Ik ga mijn mond echt niet dichtmaken als ik zie, dat de voorzitster iets doet dat niet juist is'


VHP-parlementariër Mahinder Jogi neemt geen blad voor zijn mond en beklemtoont maandag 14 mei 2018 in het Dagblad Suriname, dat het uitzetten van hem uit de vergaderzaal van De Nationale Assemblee (DNA) niet ervoor zal kunnen zorgen, dat zijn kritiek op de coalitie en de regering tot het verleden zal behoren. 

'Het deert mij niet. Alle 51 leden zijn daar om hun mond open te maken. Ik ga mijn mond daarom echt niet dichtmaken als ik zie dat de voorzitter iets doet dat niet juist is', zegt de politicus.

De VHP’er is vorige week donderdag tijdens de openbare vergadering door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons uit de vergaderzaal gezet.

(Bron screenshots: YouTube-DNA/Suriname Mirror)
Jogi zei tijdens de vergadering, dat hij niet wist of waarnemend fractieleider Amzad Abdoel van de coalitie wakker was geworden of deed alsof. Hij verwees hiermee naar de motie van de oppositie met betrekking tot veiligheid van vissers op zee, dat door de coalitie aangeduid werd als stemmingmakerij.

Deze uitspraken zorgden ervoor, dat NDP-fractieleider André Misiekaba en Abdoel als repliek een persoonlijk feit verzochten. Zo vond Misiekaba dat Jogi op een heel goedkope manier politiek wilde bedrijven, terwijl mensen vermoord zijn in de visserij. De DNA-voorzitster had geweigerd om Jogi een persoonlijk feit te geven, waardoor hij buiten de microfoon bleef aandringen op een beurt.

'De coalitie voelde zich op haar teentjes getrapt. Was die motie van de oppositie toen aangenomen en had de coalitie hieraan uitvoering laten geven, dan was de veiligheid al lang gegarandeerd op land en zee. Wanneer ik daar zit om op te komen voor de belangen van de samenleving, moet ik ook opkomen voor mijn belangen wanneer die worden beknot. Dat is precies wat ik dat heb gedaan. Geerlings-Simons moet haar werk beter doen en mij geen aanleiding geven om mijn recht te zoeken op mijn wijze. Zij is de schuldige van alles dat gebeurd is. Niet Jogi!', aldus de VHP’er.

De VHP’er vindt, dat de DNA-voorzitster niet conform het Reglement van Orde heeft gehandeld, maar slechts op een goedkope manier haar ‘makkers’ in de gelegenheid heeft gesteld om zogenaamd politiek te scoren. 'Alhoewel de voorzitster van De Nationale Assemblee uit de gelederen van de coalitie komt, moet zij zich zo neutraal mogelijk opstellen. Haar handelen moet beheerst worden door het Reglement van Orde. Niet door politieke loyaliteit naar haar makkers toe. Het is overduidelijk dat Geerlings-Simons met twee maten heeft gemeten, omdat zij Abdoel niet heeft gevraagd zijn ‘persoonlijk feit’ te motiveren. Haar fractiegenoten krijgen zonder enige motivatie een punt van orde en persoonlijk feit, maar wanneer ik vraag naar een persoonlijk feit, dan krijg ik dat niet. Het moment dat ik recht heb op een persoonlijk feit, moet ik dat conform het Reglement van Orde ook krijgen om dat te motiveren.'

De politicus zegt het vooral jammer te vinden, dat Geerlings-Simons hem besproken heeft nadat hij al uit de zaal was verwijderd. De parlementsvoorzitster legde uit dat zij het gedrag van Jogi continue heeft getolereerd, maar dat deze keer was de maat vol. 'Eerlijk zou zijn als zij dat gedaan had in mijn bijzijn, waarna ik haar van repliek had gediend. Ze zet mij eruit en zegt achteraf dat zij al anderhalf jaar met mij bezig is. Maar, als je anderhalf jaar de vergadering verkeerd en heel slecht leidt, gaat Jogi die dingen zeggen die gezegd moeten worden. Zij heeft mij in mijn recht beknot en niet goed behandeld.'

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi vroeg om een schorsing tijdens het tumult, maar kreeg die niet. Hij voerde aan dat Geerlings-Simons beter erop moet inspelen als fractieleiders aangeven dat ze een schorsing willen, want dan was deze zaak niet geëscaleerd. 'Had zij die schorsing gegeven, dan had mijn fractieleider duidelijk kunnen maken waarom een persoonlijk feit toegekend moest worden aan mij. Deze coalitie heeft ex-minister Soeresh Algoe beschermd, waardoor er een chaos in de visserijsector is ontstaan', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten