donderdag 24 mei 2018

Nature Beauty legt beslag op tegoed van de Staat bij goudmaatschappij Newmont

NH-minister en Nature Beauty lijnrecht tegenover elkaar in zaak rond exploratievergunning voor goud en andere delfstoffen

- Dodson wijst beschuldigende vinger in richting granman Lesley Valentijn van de Matuariërs en zijn hoofdkapitein D. Samuels
- Collega's van Dodson zouden hen halsstarigheid verwijten


Het bedrijf Nature Beauty, dat opereert in de goudsector, heeft voor Srd 20 miljoen beslag laten leggen op het tegoed van de Staat bij goudmaatschappij Newmont. Daarmee wil het bedrijf de inning veiligstellen van opgelopen dwangsommen in rechtszaken die het van de Staat heeft gewonnen, aldus de Ware Tijd donderdag 24 mei 2018.

Nature Beauty won een Kort Geding tegen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) nadat dat had geweigerd om een verlopen exploratievergunning voor goud en andere delfstoffen te verlengen. Daarna werd in opdracht van de Kort Gedingrechter de vergunning toch verlengd, maar met beperkingen. Om de beperkingen ongedaan te maken, stapte Nature Beauty opnieuw naar de rechter. Het bedrijf werd weer in het gelijk gesteld. NH tekende echter hoger beroep aan tegen dit vonnis.

Intussen zijn de dwangsommen opgelopen tot het toegewezen maximum van Srf 20 miljoen en het bedrijf wil nu dit bedrag ontvangen.

NH-minister Regilio Dodson bevestigt de rechtszaken en beslaglegging, maar stelt dat NH geen enkele blaam treft. De verantwoordelijkheid komt voor rekening van granman Lesley Valentijn van de Matuariërs, en zijn hoofdkapitein D. Samuels. Toen het exploratierecht van Nature Beauty in 2017 zou vervallen, heeft de stam een klemmend beroep gedaan op de autoriteiten dit niet te verlengen. Aan Nature Beauty werd gezegd, dat de beschikking niet zou worden verlengd.

Het bedrijf nam daar geen genoegen mee en kwam na gesprekken met het stamhoofd en anderen terug naar NH met een door de granman getekende brief waarin die namens de stam verklaart dat er geen bezwaren waren  dat Nature Beauty de beschikking opnieuw krijgt. Minister Dodson heeft echter, vanwege zijn eerdere toezegging aan de Matawai, geweigerd de concessie te verlengen. Het bedrijf spande een Kort Geding aan en won de zaak. Dodson gaf daags daarna de beschikking uit maar stelde enkele beperkende voorwaarden. De onderneming was het niet eens met de beperkingen en spande opnieuw een rechtszaak aan tegen NH. Opnieuw verloor NH de zaakse, maar het ministerie ging in hoger beroep.

'Ik heb niets tegen Nature Beauty en ik had zelf aangeboden om haar een ander gebied te geven. Nu zijn de Matawai boos op mij en word ik er onterecht van beschuldigd dat ik hun gebied heb weggeven, terwijl hun granman zelf de brief voor het bedrijf heeft getekend', zegt Dodson. 'Ik wilde geen situatie zoals in Nieuw Koffiekamp.'

Ook bij zijn collega's is Dodson vanwege deze affaire er niet populairder op geworden. Hem wordt halsstarigheid verweten waardoor er beslaglegging heeft plaatsgevonden en de Staat nu een dwangsom van Srrd 20 miljoen moet betalen. NH gaat nu een Kort Geding aanhangig maken om de beslaglegging te doen opheffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten