donderdag 24 mei 2018

Vijf graanhandelshuizen en tientallen boeren in Brazilië beboet vanwege activiteiten in verband met illegale ontbossing

Bedrijven kochten bijna 3.000 ton graan geproduceerd in gebieden waar teelt verboden is

(Bron foto: Ibama)

Vijf graanhandelshuizen en tientallen boeren zijn beboet voor een totaalbedrag van 105,7 miljoen reais (29 miljoen Amerikaanse dollar) voor activiteiten in verband met illegale ontbossing, meldden de Braziliaanse autoriteiten woensdag 23 mei 2018. 

De vijf handelsfirma's, waaronder ABC Indústria e Comércio SA, JJ Samar Agronegócios Eireli, en Uniggel Proteção de Plantas Ltda naast Cargill en Bunge, kregen een boete van 24,6 miljoen reais.

Overheids milieu instituut Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente) die de boetes oplegde, zei in een verklaring, dat de bedrijven bijna 3.000 ton graan kochten dat geproduceerd werd in gebieden die verboden zijn om te kweken, volgens milieuregels.


Cargill zei, dat het geen kennisgeving van Ibama had ontvangen over de onregelmatige soja-aankopen en zou de kwestie onderzoeken. Bunge zei, dat de graanaankopen in het gebied waar het werd beboet in overeenstemming zijn met best practices en dat het openbare databases over verboden gebieden had geraadpleegd.


Het bedrijf zei, dat het de instandhoudingsinspanningen van Ibama en Brazilië ondersteunt.

Vertegenwoordigers van de andere handelaars konden niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.

De boetes waren een fase van 'Operatie Soya Saus' uitgevoerd in april, waarin Ibama en federale openbare aanklagers illegaal landgebruik aanpakten in de Matopiba-regio - bestaande uit Maranhão, Tocantins, Piauí en Bahia-staten - in de Cerrado-savanne in Brazilië. De Cerrado is een van de snelstgroeiende sojagebieden dankzij goedkope en overvloedige maagdelijke grond die ook onderworpen is aan veel minder strenge regels voor ontbossing, dan die welke gelden voor het Amazone-regenwoud.

Renê Luiz de Oliveira, het hoofd van milieuhandhaving bij Ibama, zei dat de illegale ontbossing van de Cerrado-savanne in Matopiba veel sneller vorderde dan in andere regio's.

'Dit vereist een intensivering van de controlestrategieën om elke illegale schakel in de toeleveringsketen te ontmoedigen', zei hij in de Ibama-verklaring.

De operatie richtte zich op gebieden die al illegaal ontbost waren en Ibama had buiten spel gezet om inheemse vegetatie opnieuw te laten groeien. Tientallen boeren kregen een boete voor het produceren van granen in deze gebieden, om de hergroei van de inheemse vegetatie te voorkomen of anderszins producten uit de verboden gebieden te verhandelen.

Handelsbedrijven hadden granen gekocht in het kader van geavanceerde koopovereenkomsten die in sommige gevallen de illegale landbouw financierden om te worden uitgevoerd, zei Ibama. De verklaring stelt, dat Officieren van Justitie van plan waren juridische stappen te nemen die verder gingen dan de boetes om ervoor te zorgen dat de overtreders alle milieuschade herstellen.

(Suriname Mirror/Reuters/Ibama)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten