donderdag 24 mei 2018

Jogi (VHP): 'Toelating van het nieuwbakken Assembleelid Wangsabesari niet rechtsgeldig'

'Er is geen document van CBB overlegd om het domiciliebeginsel te kunnen toetsen'

'Abdoel heeft zijn woord niet gehouden en tegen mij gelogen'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi protesteert tegen de manier waarop Oesman Wangsabesari afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) is toegelaten. De dienaangaande documenten zijn dinsdag eerst onderzocht door een commissie, onder leiding van Amzad Abdoel (NDP). Nadat de ‘geloofsbrieven’ in orde zijn bevonden, is Wangsabesari toegelaten als lid.

Jogi, die ook deel uitmaakte van deze commissie, zegt donderdag 24 mei 2018 in het Dagblad Suriname, dat de toelating van het nieuwbakken DNA-lid als niet rechtsgeldig kan worden bestempeld. De VHP’er verwijst naar artikel 61 lid 2 van de Grondwet, waarin staat dat personen, die zich in een district kandidaat hebben gesteld ter verkiezing tot afgevaardigde naar De Nationale Assemblée, wel gedurende twee jaren voorafgaand aan de verkiezingen in het desbetreffende district moeten wonen en hun hoofd- of werkelijk verblijf aldaar moeten hebben.

'Dat moet ook blijken bij de toelating in De Nationale Assemblee wanneer de geloofsbrieven door de speciale ingestelde commissie worden onderzocht. Er is echter geen document van het Centraal Bureau voor Burgerzaken overlegd om het domiciliebeginsel te kunnen toetsen. Dat is een vereiste', benadrukt Jogi.

Hoewel hij hierop gelijk kanttekeningen plaatste en op basis van een afspraak met commissievoorzitter Amzad Abdoel deze kwestie verder in de vergaderzaal wilde bespreken, zijn de gemaakte afspraken niet nagekomen. Jogi vroeg het woord om over de toelating opmerkingen te maken, maar kreeg daartoe niet de gelegenheid van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons.

De parlementariër stelt, dat Wangsabesari pas is gekozen wanneer het hoofdstembureau van Paramaribo dat bekendmaakt en hij bij het Centraal Hoofdstembureau mag gaan bewilligen. 'Hij is niet gekozen op 25 mei 2015, waardoor hij de status heeft behouden van kandidaat', aldus de VHP’er.

Jogi neemt het vooral de NDP-parlementariër Amzad Abdoel kwalij,k dat hij niet zijn woord heeft gehouden door hem inderdaad zijn zegje te laten doen. 'Abdoel heeft zijn woord niet gehouden en tegen mij gelogen. Hij heeft alleen het woord gevoerd en niets over het ontbrekende document aangehaald. Het is de commissie die verslag moet uitbrengen, niet de commissievoorzitter alleen. Als er commissieleden zijn die opmerkingen wensen te maken, moeten die leden de gelegenheid ook krijgen om dat te doen', zegt het Assembleelid.

De politicus voert aan, dat hij aanvankelijk aan de DNA-voorzitster zou hebben voorgesteld om het vereiste bewijs van inschrijving door het CBB gelijk te laten opsturen, waardoor Wangsabesari zonder problemen toegelaten kon worden. 'Ik heb alles gedaan ter voorkoming van problemen. Wij zouden dan misschien een uur extra moeten wachten. Stel dat nu blijkt dat hij binnen de gestelde periode in de Grondwet verhuisd is naar Commewijne? Wat dan?'

Volgens de parlementariër heeft Geerlings-Simons weer tegen het Reglement van Orde gehandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten