donderdag 24 mei 2018

Ministerie van Mensenrechten Brazilië stelt nationaal pact in tegen geweld tegen LGBT's

(Bron foto: Tânia Rêgo/Agencia Brasil)
Brazilië het land met de hoogste moordcijfers van LGBT's in de wereld


Het ministerie van Mensenrechten heeft dinsdag 15 mei 2018, een nationaal pact tegen LGBT-POV (geweld tegen lesbiennes, homo's, biseksuelen, transseksuelen en travestieten) ingesteld, dat gericht is op de bestrijding van geweld tegen LGBT's en prioriteit geeft aan respect voor de menselijke waardigheid en diversiteit. 

De verordening trad onmiddellijk in werking en werd op 16 mei officieel gelanceerd door de federale regering, aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie. De federale overheid en tien staten hebben zich al bij de overeenkomst aangesloten.

Volgens rapporten van overheidsinstanties is Brazilië het land met de hoogste moordcijfers van LGTB's in de wereld.

De Gay Group van Bahia heeft in 2017 in totaal 445 moorden geregistreerd, dat wil zeggen dat elke negentien uur een LGBT-persoon wordt gedood.


 In de stad Rio zijn negen mensen uit de LGBT-gemeenschap al de laatste vijf maanden om het leven gekomen.


Enkele van de acties die in het pact worden voorzien, zijn het uitvoeren van een actieplan, het instellen van staatsraden om LGBT-discriminatie te bestrijden en om deze acties op te nemen in het meerjarenplan (PPA, Plano Plurianual), zodat het budget voor het beleid wordt gegarandeerd. Een van de belangrijkste resterende obstakels is de kwestie van de begroting, die zowel door het maatschappelijk middenveld als door leden van de staat wordt benadrukt.

'We kunnen het overheidsbeleid in Brazilië niet implementeren als we er geen budget voor zien', zei Keila Simpson, voorzitter van de Associação Nacional de Travestis e Transexuais (ANTRA).


Hernan Sourigues, een Argentijn die al vier en een half jaar in Rio woont, zegt: 'Ik ontvang dit nieuws met scepsis, want er is een grote vermindering van de investeringen in alles wat met mensenrechtenprogramma's te maken heeft.'

Sourigues kwam voor het eerst als toerist tien jaar geleden en  heeft vervolgens na verschillende bezoeken besloten om voor onbepaalde tijd te blijven. Echter, het identificeren als homo in deze stad komt met zijn ups en downs. 'Zona Sul lijkt heel ruimdenkend, we zien Post 8 in Ipanema en zoveel homo's die genegenheid tonen. Dan ontdek je dat het niet precies zo is, vooral in andere buurten.'

Toch werd Rio in 2016 de favoriete strandbestemming van de LGBT-gemeenschap in Zuid-Amerika genoemd. De eer werd bekendgemaakt op de 44e jaarlijkse Associação Brasileira de Agentes de Viagens (ABAV) International Tourism Fair, de grootste toerisme expositie van Brazilië in São Paulo.

(Suriname Mirror/The Rio Times)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten