vrijdag 25 mei 2018

Argentijnse Madres Plaza de Mayo voor 6e keer genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

(Bron foto: Twitter)
Nominatie vanwege strijd om kinderen en kleinkinderen te vinden die zijn verdwenen tijdens de militaire dictatuur van Videla


De Argentijnse mensenrechtenorganisatie Madres Plaza de Mayo is voor de zesde keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede vanwege haar strijd om de kinderen en kleinkinderen te vinden die zijn gekidnapt tijdens de militaire dictatuur van Jorge Videla (1976-1983).

Estela de Carloto, voorzitster van de groep, zei: 'Het is geweldig om te worden aanvaard en genomineerd, maar onze droom blijft nog steeds bestaan.' De grootmoeders werden genomineerd door parlementslid Daniel Filmus van het Frente para la Victoria voor hun 'meer dan 40 jaar durende strijd ter verdediging  van mensenrechten en democratie ... In hun vier decennia tellend bestaan hebben de Grootmoeders de identiteit van 127 Argentijnen gevonden en hersteld.'

Tijdens de laatste dictatuur van Argentinië werden naar schatting 500 baby's en kleine kinderen ontvoerd van politieke tegenstanders die systematisch verdwenen waren.

Ze zijn ook een integraal onderdeel geworden van de strijd om herinnering, waarheid en rechtvaardigheid in relatie tot de misdaden gepleegd door de Argentijnse staat tijdens de dictatuur. Ze blijven tot de dag van vandaag actief.

In 2017 klaagde Estela Carloto, dat de regering van Mauricio Macri een 'woeste en kwaadaardige campagne voert door bepaalde sectoren die willen dat we vergeten'.

In de geschiedenis van de Nobel hebben twee Argentijnen de eer gekregen: voormalig minister van Buitenlandse Zaken Carlos Saavedra, die speelde een sleutelrol bij het beëindigen van de Chaco-oorlog (1932 - 1935) tussen Bolivia en Paraguay, en Adolfo Perez Esquivel vanwege zijn vreedzame verzet tegen de laatste militaire dictatuur.

Ze zijn een van de 329 kandidaten voor de Nobelprijs van dit jaar. De winnaar wordt in oktober bekend gemaakt.


(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten