woensdag 16 mei 2018

Minister Hoefdraad laat onderzoek doen naar projectvoorbereiding bouw RGD-poliklinieken

Bewindsman wil tweede debacle als van Academisch Medisch Centrum voorkomen

- Bouw RGD-poliklinieken deels gefinancierd door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB)
- 'Bij alle vier poli's die nu in aanbouw zijn, wijken de uitvoerders sterk af van de bouwtekeningen en bestekken'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën laat onderzoek doen naar de gang van zaken rond de projectvoorbereiding van de bouw van nieuwe poliklinieken voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Bij drie van de vier poli’s is de bouw nog niet begonnen vanwege administratieve en organisatorische perikelen. De bouw is onderdeel van het gezondheidszorgproject dat door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) wordt meegefinancierd. 

Met het onderzoek wil de bewindsman voorkomen dat hetzelfde gebeurt als bij het project Academisch Medisch Centrum, zo bericht de Ware Tid woensdag 16 mei 2018. Doordat zonder afstemming met de IsDB door de Project Management Unit (PMU) is gesleuteld aan het afgesproken ontwerp, heeft de bank vorige maand de financiering van het originele project beëindigd. Suriname moet nu een nieuw projectvoorstel indienen voor het AMC-project. Het geld voor het gezondheidszorgproject zou deels van het Opec-fonds voor internationale ontwikkeling (Ofid) komen.

Hoefdraad is ontevreden en zeer ontstemd over de gang van zaken bij de modernisering en uitbreiding van de RGD-poliklinieken. 'We zitten met rechtszaken en gunningen die zijn onderbesteed. Ook hier heeft de PMU, onder leiding van de heer Lothar Boksteen, een hele puinhoop gemaakt', zegt de bewindsman.

Intussen maken woedende deelnemers aan het RGD-project zich op voor nieuwe rechtszaken tegen de Staat. Aannemingsbedrijf NeqXtep BuildingS voelt zich zwaar benadeeld. Op grond van valse beschuldigingen van de PMU, dat hij zou hebben gefraudeerd tijdens het aanbestedingsproces, werd dit bedrijf door Ofid uit het project gegooid en bepaalde het Fonds, dat de aanbesteding opnieuw gehouden moest worden. Later bleek de beschuldiging ongegrond te zijn, maar Ofid was onverbiddelijk: de drie toewijzingen werden ongedaan gemaakt en er moest een nieuwe aanbesteding worden gehouden.

Nizaad Bissumbhar, directeur bij NeqXtep BuildingS, overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen Ofid. 'Wij hebben enorme schade geleden en laten het niet erbij zitten', zegt hij.

Architectenbureau AAC, dat de poliklinieken heeft ontworpen, dreigt ook met acties. Architect Tommy Mungra zegt, dat bij alle vier poli's die nu in aanbouw zijn, de uitvoerders sterk afwijken van de bouwtekeningen en bestekken. Het ergste is de situatie aan de Limesgracht. Binnenkort zal hij de PMU een aanmaning sturen, dat de bouw daar onmiddellijk wordt stilgelegd totdat uitleg wordt geven wat er aan de hand is en hoe zaken gecorrigeerd zullen worden. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven zal dat via een rechtszaak worden afgedwongen.

'Men heeft dat project aan de Limesgracht ernstig verminkt in afwijking van wat op de tekeningen staat en dat zou niet mogen, want dat wijkt af van de bedoeling die we hadden met de gewonnen rechtszaak.' Zo zijn de gevels van het gebouw veranderd.

Via een Kort Geding had het architectenbureau afgedwongen, dat het erop mag toezien dat de gebouwen worden neergezet zoals ze door de architecten zijn getekend en volgens de door hun aangegeven kwaliteitsstandaarden. Hij merkt op, dat 'bij alle projecten op nagenoeg alle artikelen van het bestek wordt afgeweken'. Het zit de architect dwars, dat wordt afgeweken naar mindere kwaliteit, wat op termijn gevolgen zal hebben voor de Staat. Suriname zal meer moeten uitgeven om in de toekomst bijvoorbeeld lekkages, optrekkend vocht en andere gebreken aan de gebouwen op te heffen.

AAC wil ook weten of de aannemers die de werkzaamheden uitvoeren minder in rekening zullen brengen nu ze materiaal van mindere kwaliteit gebruiken. Bij één van de gebouwen was een balk gestort die nergens op steunde...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten