woensdag 16 mei 2018

Inlichtingendiensten van Ecuador volgden al sinds eind 2017 FARC-dissident 'Guacho'

Eind 2017 was er een uitwisseling van berichten tussen een politiefunctionaris en 'Guacho'


De veronderstelde uitwisseling van berichten, die vorige week door sociale netwerken werd verspreid, wijst erop dat de inlichtingendiensten van Ecuador al bewijsmateriaal hadden en sinds eind 2017 de leider van het zelfverklaarde Óliver Sinisterra Front, bekend als 'Guacho', volgden. 

De Ecuadoraanse minister van Defensie, Oswaldo Jarrín, weigerde te bevestigen dat er eind 2017 een uitwisseling van berichten was tussen een politiefunctionaris en de FARC-dissident, Guacho, die dit jaar achter de kidnapping en moord zat van en op een journalistiek team op de grens met Colombia.

'De strijdkrachten zijn altijd alert op de analyse, dat informatie moet worden verwerkt om te weten of het om inlichtingen gaat of dat het kan worden omgezet in inlichtingen', zei de nieuwe minister tijdens een persconferentie, toen hij over deze berichten werd geraadpleegd .

In de berichten dreigt de vermeende dissident zijn gesprekspartner met vergeldingsacties voor interventies tegen zijn mannen van de veiligheidstroepen in het grensgebied en klaagt dat zij in de vroege uren van de ochtend zijn moeders huis in Mataje zijn binnengedrongen.


Hij vraagt ook om de vrijlating van gedetineerden en toont zijn verontwaardiging in gebrekkige taal en met tal van grammaticale fouten.

De berichten worden nu geanalyseerd door de autoriteiten van Ecuador en het Parket, hoewel er op dit moment geen bronnen zijn die deze als betrouwbaar hebben gevalideerd. 'We nemen niet onmiddellijk opmerkingen op, vooral niet van sociale netwerken, je bent je bewust van de veelzijdigheid van de informatie die via deze kanalen komt', benadrukte de minister.

Ecuador schrijft aan Guacho een reeks bomaanslagen toe, sinds januari in de grensprovincie Esmeraldas, die het leven kostte van vier soldaten en ongeveer dertig gewonden. Ook de ontvoering van- en de daaropvolgende moord op drie leden van een journalistiek team van de krant El Comercio en de meest recente ontvoering van een echtpaar uit de provincie Santo Domingo.

Volgens de krant El Comercio was de gesprekspartner van Guacho een politieagent die momenteel de rang van majoor heeft en regelmatig met hem heeft gepraat. De politie onderzoekt de gegevens om 'het verhoudingsniveau te verduidelijken dat deze politieagent had met de dissidenten van de FARC-guerrilla's (...) Uit politiegegevens blijkt dat de man werkzaam was bij gemeenschapssurveillance in dat grensgebied engeen deel uitmaakte van anti-druggroepen of inlichtingendiensten', aldus El Comercio.

(Suriname Mirror/El Espectador/El Universo/Twitter/CNN Espanol)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten