woensdag 16 mei 2018

Brazilië worstelt met nasleep van de Zika-uitbraak

(Bron foto: AP/Felipe Dana)
Naar schatting 3.000 kinderen hebben het congenitaal Zika syndroom


In het jaar dat Brazilië officieel een einde maakte aan de Zika-uitbraak, is de nasleep nog maar net begonnen. Naar schatting 3.000 kinderen hebben het congenitaal Zika syndroom, de verzameling van neurologische aandoeningen die de moeders van baby's, die tijdens de zwangerschap met Zika zijn besmet, treffen. En Brazilië worstelt al om ze te behandelen.

Het meest herkenbare symptoom van het aangeboren Zika-syndroom - en het eerste teken dat deze specifieke uitbraak van Zika een nieuwe en ongekend sterke mutatie van het virus betekende - is microcefalie of een abnormaal kleine schedel.

Vanessa Van Der Linden, een kinderneurologe die als een van de eersten een verband zag tussen Zika en microcefalie, zegt dat dit nu slechts als een van de vele symptomen wordt beschouwd. 'Het kind met ernstige neurologische schade bezit een spectrum van complicaties, die van alles kunnen zijn, zoals verminderde motorische functies, gezichtsvermogen, gehoorproblemen en arthrogryposis, die misvormingen van de extremiteiten zijn', zei Van Der Linden.


Een andere is epilepsie; sommige ernstig getroffen kinderen hebben toevallen om de paar minuten. Civil Society in Brazilië heeft, met hulp van lokale en deelstaatregeringen, zijn best gedaan nieuwe behandelingen voor kinderen te onderzoeken als reactie op de opkomst van deze nieuwe aandoening. Maar, het aantal kinderen geboren met het congenitaal Zika syndroom belast het Braziliaanse versleten volksgezondheidsstelsel.

'Ik denk dat onze grootste moeilijkheid met het congenitaal Zika syndroom plotseling ineens was, in minder dan zes maanden, met 400 kinderen met ernstige neurologische problemen', zei Van Der Linden. 'Zelfs als we meer centra zouden kunnen bouwen om ze te behandelen, er is niemand om in te huren om hen te verplegen.'

(Suriname Mirror/Vice News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten