woensdag 16 mei 2018

Amerikaanse multinational Kellogg trekt zich terug uit Venezuela

'Economische en sociale achteruitgang in het land heeft bedrijf aangezet om activiteiten stop te zetten'


Kellogg uit de VS is de laatste multinational die zich terugtrekt uit Venezuela vanwege de economische crisis van het olierijke land, het laatste bedrijf dat haar operaties beëindigt in de olierijke natie, onderhevig aan hyperinflatie en strikte prijscontroles.

'In december 2016 heeft Kellogg zijn activiteiten in Venezuela van de resultaten van het bedrijf gedeconsolideerd, De huidige economische en sociale achteruitgang in het land heeft het bedrijf nu ertoe aangezet om de activiteiten stop te zetten', aldus Kellogg dinsdag 15 mei 2018 in een verklaring.

Venezuela's lokale Kellogg Co-eenheid zal worden overgedragen aan werknemers nadat de Amerikaanse multinational zich uit het land heeft teruggetrokken, zei president Nicolas Maduro dinsdag tijdens een campagnebijeenkomst.

Kellogg heeft niet aangegeven met welke moeilijkheden het in Venezuela te kampen had, maar bedrijven worstelen meestal met het vinden van grondstoffen als gevolg van producttekorten en valutacontroles die de invoer beperken.


De regering van president Maduro stopt ook met het verhogen van de prijzen om de hyperinflatie bij te houden, de winsten te ondermijnen. Het ministerie van Informatie van Venezuela heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

De sluiting zal naar verwachting het voedseltekort in Venezuela niet aanzienlijk verslechteren, maar het is een verdere slag voor het moreel voor veel Venezolanen, aangezien Kellogg's het meest populaire en beschikbare graan in het land is.

Verbijsterde arbeiders werden uitgesloten van het betreden van de fabriek van Kellogg in de centrale stad Maracay en trokken massaal naar buiten op zoek naar informatie, zeiden lokale bedrijfsbronnen. Het besluit van de multinational is een typisch voorbeeld in Venezuela na jaren van economische crisis.


Anderen, waaronder Clorox, Kimberly-Clark, General Mills, General Motors en Harvest Natural Resources, hebben het OPEC-land opgegeven, hun bezit achtergelaten of hebben ze goedkoop verkocht.

Venezuela ondergaat een vijfvoudige jaarlijkse inflatie en miljoenen lijden aan tekorten aan voedsel en geneesmiddelen. Ondanks de problemen wordt Maduro naar verwachting zondag herverkozen in een verkiezing waarvan de belangrijkste oppositiecoalitie zegt, dat het een schijnvertoning is.

Maduro geeft Venezuela de schuld van een 'economische oorlog', zegt hij, gevoerd door Washington, hebzuchtige zakenmensen en staatsgreep- managers .

(Suriname Mirror/CBNC/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten