maandag 23 april 2018

SPBA heeft productief onderhoud met LVV-minister Soerdjan

'Bewindsman zegt toe de meest dringende problemen aan te pakken'

SPBA legt breed scala van problemen rijstboeren op  bord van Soerdjan


De Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) heeft zaterdag een productief onderhoud gehad met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan, tijdens zijn werkbezoek aan het rijstdistrict Nickerie, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 23 april 2018. 

Volgens bestuursvoorzitter Harrynannan Oemraw heeft de bewindsman toegezegd de meest dringende problemen aan te pakken. Eén daarvan is de opschoning van de kanalen. Dit zal binnen korte tijd plaatsvinden. ‘We begrijpen dat de minister niet alles in een keer zal doen. We moeten hem ook de ruimte daartoe geven.’

De SPBA heeft haar knelpunten ook voorgehouden aan de LVV-minister. Eén daarvan is het verruimen van het zaaischema. Aanvankelijk zou de inzaai vanaf 1 mei tot eind juni plaatsvinden. Maar er is om verruiming gevraagd om te voorkomen dat de padieschuren gekenmerkt worden door overschot aan padie. ‘En hierdoor gaat de prijs van padie ook omlaag. We hebben een halve maand tot een maand verruiming gevraagd’, aldus Oemraw.

Ook het doorsteken van de dam, met als gevolg dat de kleine rijstboeren in Middenstandspolder en Wageningen een gebrek aan irrigatiewater hadden bij de inzaai, is aan de orde gebracht. Dit is onder toeziend oog van de dienstdoende leiding van het rayon gebeurd door een rijstexporteur. Vooral tegen deze achtergrond hebben de rijstboeren van bovengenoemde gebieden graag dat de leiding van het rayonbestuur vervangen wordt. Deze rijstboeren hebben dit middels een brief kenbaar gemaakt aan het bestuur van de SPBA.

Volgens Oemraw heeft dit wanbeleid er zorg voor gedragen dat de rijstboeren in deze regentijd nog padie aan het oogsten zijn. Door de neerslag hebben zij ontzettend veel problemen. De oogst is ernstig in gevaar. Komt nog bij kijken de extra kosten die in rekening worden gebracht voor het vervoer van de afgeoogste padie vanaf de modderige dam naar het geasfalteerd wegdek. ‘Het betekent een heel groot verlies. Ik denk dat we niet meer dan 2.500 ton padie binnen gaan kunnen brengen.

Ook de opkoopprijs van padie is punt van gesprek geweest. Hierbij heeft de SPBA vooral aangegeven dat zij heel graag met de opkopers en verwerkers willen onderhandelen voor een gunstige padieprijs voor alle actoren. Afgesproken is om na een maand weer een gesprek te hebben met de LVV-minister.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten