maandag 23 april 2018

Asabina (BEP) vindt verbod op pre-electorale partijcombinaties geen slecht idee

'Men kijkt niet eens of ideologieën van samenwerkende partijen in dezelfde richting wijzen'


Ronny Asabina, voorzitter van coalitiepartij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), vindt dat rationeel gekeken moet worden naar het advies van de Presidentiële Commissie Evaluatie Kiesstelsel om pre-electorale combinaties te verbieden. 

'Als we de zaak rationeel bekijken, dan zou elk partij die met een bepaald doel, ideologie en ontwikkelingsvisie is opgericht dit moeten kunnen verkopen aan het kiezersvolk. Hierna zou het kiezersvolk zich op basis hiervan moeten uitspreken over zo'n politieke organisatie. In Suriname zien wij juist, dat politieke partijen worden opgericht en ze gelijk uitkijken naar partners voordat zij hun bestaansrecht zelf hebben bewezen. Men kijkt niet eens of de ideologieën van de samenwerkende partijen in dezelfde richting wijzen', zegt Asabina maandag 23 april 2018 in het Dagblad Suriname.

De BEP-leider stelt, dat Suriname nagenoeg geen politieke organisaties heeft met een duidelijke ideologie, waardoor velen de pre-electorale combinatievorming gebruiken om alsnog de eindstreep te halen. Het is de NDP die voorgesteld heeft om artikel 7 van de Kiesregeling zodanig te wijzigen, dat het deelnemen van pre-electorale combinaties aan de verkiezingen niet langer mogelijk is.

Asabina voert aan. dat de BEP als coalitiepartner reeds voor de indiening van het eindverslag van de presidentiële commissie door president Desi Bouterse hierover op de hoogte was gesteld over deze voorgestelde wijziging. Afgesproken is dat deze kwestie ook in coalitieverband verder besproken zal worden.

De BEP-voorzitter benadrukt, dat zijn partij minstens vijf concrete voorstellen bij de presidentiële commissie heeft ingediend. Een van deze voorstellen is de afschaffing van de 1 procent-regeling die staat in de Kiesregeling. Om nu aan de verkiezingen mee te doen, moet elke partij ten minste 1 procent van het aantal kiezers in Suriname als lid hebben geregistreerd. 'Wij zien dat dit in de praktijk niet werkt', zegt Asabina.

Volgens de politicus is ook voorgesteld om een financiële injectie vanuit de overheid te geven aan politieke organisaties die deel wensen te nemen aan de verkiezingen. Indien zo een partij geen zetelwinst haalt, moet dit geld terug worden betaald. 'Hiermee zullen zaken als corruptie binnen partijen verminderd kunnen worden en zullen financiële bonzen geen invloed kunnen uitoefenen op het regeringsbeleid.'

Asabina zegt, dat zijn partij de zaak vooralsnog nuchter bekijkt en de eindbeslissing overlaat aan De Nationale Assemblee.

'Als het vormen van pre-electorale combinaties verboden zal worden, zal dat in het parlement moeten gebeuren bij de wijziging van een conceptwet. Hij kijkt vooral uit naar de discussie over de financiële injectie. Natuurlijk moeten wij goede checks and balances hebben bij het verstrekken van deze injectie, dus de overheid moet hierin versterkt worden. Anders heeft het geen zin, want dan gaat een ieder een partij oprichten om alleen aan deze injectie te komen', aldus Asabina.

Volgens hem moet een discussie op gang worden gebracht om zaken als pre-electorale combinaties, de hoogte van de injectie en de controlemechanismen te bepalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten