maandag 23 april 2018

President Ortega van Nicaragua trekt omstreden wet in na bloedig geweld

Aanpassingen in het sociale stelsel van de baan onder druk hevige protesten


President Daniel Ortega van Nicaragua wil de aanpassingen in het sociale stelsel van het land toch niet doorvoeren. Dat maakte Ortega zondag 22 april 2018 bekend tijdens een televisietoespraak. 

Het is vanwege de omstreden wetswijziging al dagen onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Bij de aanhoudende protesten zijn al zeker 25 doden gevallen.



De ongeregeldheden braken woensdag uit. Gepensioneerden gingen de straat op, omdat Ortega aankondigde de pensioenen te versoberen en de bijdragen van werknemers aan de sociale zekerheid te verhogen.



Steeds meer Nicaraguanen, onder wie duizenden studenten, sloten zich in de afgelopen dagen bij de protesten aan. Die werden met harde hand neergeslagen door aanhangers van Ortega en de politie. Eerst werd met rubberen kogels geschoten, maar die maakten plaats voor echte kogels.

Onder de doden was een journalist die werd neergeschoten tijdens een live verslag. In diverse steden gingen gebouwen in vlammen op.

President Ortega lijkt nu eieren voor zijn geld te kiezen. Hij legde in zijn toespraak de schuld van het geweld vooral bij de demonstranten.

(Suriname Mirror/La Vanguardia/NOS/La Prensa/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten