woensdag 4 april 2018

Raghoebarsing: ‘Vraag aan bejaarden of bericht Standard & Poor’s hen eten geeft'

'Het zal niet slechter worden, het gaat ook niet beter worden'

'Laten wij eerst teruggaan van een pakketteneconomie naar een productie-economie'


Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft deze week de vooruitzichten voor Suriname herzien van negatief naar stabiel. De verbeterde vooruitzichten worden gewaardeerd met ‘stabiel’ en niet langer ‘negatief’. Er zijn twee belangrijke zaken opgenoemd in de nieuwe beoordeling van het ratingbureau Standard & Poor’s. 

Econoom Stanley Raghoebarsing stelt vandaag, woensdag 4 april 2018, in het Dagblad Suriname dat de nadruk moet worden gelegd op het woordje ‘stabiel’. Er is geen ‘positieve’ beoordeling gegeven aan Suriname.

'Het zal niet slechter worden. Het gaat ook niet beter worden. Binnen de context van de regering is dit positief, aangezien de negatieve groei is gebalanceerd', stelt Raghoebarsing.

Daarnaast gaf de beoordelaar aan, dat met de stabilisatie van de goudprijzen en nieuwe mijnbouwproductie, Suriname een terugkeer naar economische groei doormaakt, waardoor de druk op de externe financiën en wisselkoersen vermindert, de fiscale resultaten verbeteren en de netto overheidsschuld afneemt. Raghoebarsing merkt hier op, dat deze beoordeling nog niets zegt over de kracht van de Surinaamse economie. Het zijn nog steeds externe schokken die Suriname incasseert, en dit keer toevallig positief uitpakken. Hij vindt dat Suriname er nog steeds geen invloed op heeft.

'Alle andere commentaren in het verleden, staan nog overeind. Het heeft geen zin om vooral nu hoera te roepen. Laten wij eerst teruggaan van een pakketteneconomie naar een productie-economie. Laten wij vooral terug koersen naar mensen in bestuurlijke functies die hun verantwoordelijkheid kennen, in plaats van mensen die aan verkiezingscampagnes denken. De mensen die dus nu blij zijn met het bericht van S&P, vraag hen om de bushouders en de mensen in de bejaardentehuizen te vragen wat zij vinden van dit bericht. Vraag aan de bejaarden of dit bericht hen eten geeft.'

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, die momenteel in Tunesië is voor de jaarvergadering van de Islamic Development Bank, zegt aan het Nationaal Informatie Instituut blij te zijn met de positieve beoordeling. Hij geeft aan, dat de erkenning over de opgaande economische trend, zoals de groei in de mijnbouwindustrie, maar ook de erkenning voor de positieve effecten van de genomen macro-economische en fiscale beleidsstappen, terecht zijn.

Een gunstige beoordeling van S&P’s is ook beter voor de onderhandelingspositie en dit zal de minister benutten tijdens zijn komende meetings met investeerders, crediteuren en donoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten