zaterdag 31 maart 2018

Venezuela wil diplomatieke oplossing in Esequibo grensgeschil met ​​Guyana

Venezuela vraagt ​​Guyana om diplomatieke banden te herstellen 

Regering Venezuela wil 'praktische en bevredigende oplossing voor de territoriale controverse'


Venezuela vraagt ​​Guyana om diplomatieke banden te herstellen om een ​​ 'praktische en bevredigende oplossing voor de territoriale controverse' te bereiken met betrekking tot de olierijke regio Esequibo, zei het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag 30 maart 2018. 

'Onder de bescherming van de Overeenkomst van Genève van 1966, heeft de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela de regering van de coöperatieve Republiek Guyana voorgesteld opnieuw de diplomatieke contacten tot stand te brengen zorgen voor een praktische en bevredigende oplossing van de territoriale controverse', aldus het ministerie in onderstaande verklaring.

De uitnodiging komt nadat Venezuela een besluit van de Verenigde Naties heeft verworpen om de zaak over te dragen aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ), een voorstel dat op zijn beurt werd verwelkomd door de Guinese autoriteiten.


'We hebben geconcludeerd dat er geen zinvolle vooruitgang is geboekt in de controverse en daarom is het ICJ gekozen als middel om te gebruiken voor de resolutie', zei Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, op 30 januari. De resoluties van het ICJ zijn bindend, maar Venezuela geeft de voorkeur aan het volgen van de richtlijnen die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Genève van 1966, waarin wordt gesteld dat het geschil 'in der minne moet worden opgelost op een manier die voor beide partijen aanvaardbaar is'.

De Overeenkomst van Genève van 1966 werd ondertekend tussen Venezuela en het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot stappen voor een toekomstige oplossing van de grensconflicten. Venezuela had de arbitrale onderscheiding van 1899 tussen beide landen als 'nietig en ongeldig' afgewezen, en claimde soevereiniteit over een deel van wat toen Brits-Guyana was.

De Venezolaanse advocaat Severo Mallet-Prevost onthulde, hoe Rusland en Groot-Brittannië een geheime deal hebben gesloten om de rechters te beïnvloeden bij het bepalen van de grenzen tijdens de Arbitral Tribunal Award van 1899. Britse Guinana kreeg een paar maanden nadat de overeenkomst van Genève was ondertekend, zijn onafhankelijkheid.

In 2015 vond oliemaatschappij Exxon Mobil een olieveld in het omstreden gebied, dat het territoriale conflict herstartte. De Venezolaanse president Nicolas Maduro diende in juli 2015 een eerste verzoek in voor bemiddeling van de VN, nadat Guyana met verkennende maatregelen was begonnen om olie te winnen in het betwiste Esequibo-gebied. Formele besprekingen tussen de twee landen en de VN-vertegenwoordiger Dag Nylander uit Noorwegen begonnen in september, maar slaagden er niet in overeenstemming te bereiken.


 (Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten