zaterdag 31 maart 2018

Venezolaanse en Colombiaanse wetenschappers ontdekken nieuwe kikkersoort

De Hyloscirtus japreria ontdekt in het Perija gebergte, gelegen in beide landen



Venezolaanse en Colombiaanse wetenschappers hebben een nieuwe kikkersoort geïdentificeerd in het Perija gebergte, gelegen in beide landen, waar ongewone soorten zoals deze kleine amfibie verblijven. Met een multi-gekleurde huid en een onderscheidend geluid, werd de Hyloscirtus japreria ontdekt tijdens expedities in de afgelopen tien jaar, levend in rivieren en watervallen op hoogtes boven 1.000 meter. 

Het kreeg zijn ter ere van de Japreria, een verdwijnende inheemse etnische groep in de Perija in de noordwestelijke Venezolaanse deelstaat Zulia.


De ontdekking van de kikker - gepubliceerd in februari in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa - brengt het aantal soorten dat wordt geïdentificeerd als behorend tot het geslacht Hyloscirtus, op 37. Klein van formaat, de mannetjes meten tussen 2,8 en 3,2 centimeter in lengte en de vrouwtjes van 3,5 tot 3,9 centimeter. De reis die leidde tot hun ontdekking begon in 2008.

'Verschillende jaren gingen voorbij voordat we genoeg bewijs vonden dat het een nieuwe soort was', vertelde bioloog Fernando Rojas-Runjaic, de coördinator van de studie, aan persbureau AFP. 'Toen we eenmaal hadden vastgesteld, dat het een 'stroomkikker' was, moesten ze verifiëren dat het geen Hyldscirtus platydactylus was, een andere soort die in 1994 in de Perija gevonden werd',voegde hij eraan toe.


De wetenschappers hebben de vondst vastgelegd met camera's en high-definition geluidsrecorders om zijn kenmerkende kleuren vast te leggen en zijn geluid te analyseren. De geluiden die de kikker uitstraalt, die vanaf 15 meter afstand te horen zijn, zijn een van de meest onderscheidende kenmerken, aldus expeditielid Edwin Infante.

De H. japreria wordt ook gekenmerkt door een lichtgeel dorsaal deel met kleine donkerbruine vlekken en kleine roodbruine vlekjes. Het heeft ook witte strepen in bepaalde delen van zijn ogen, oren, dijen en poten. De iris van de kikker is grijs met een slanke zwarte reticulatie.


De Colombiaanse biologen Fabio Meza-Joya en Venezolanen Infante en Patricia Salerno werkten samen met Rojas-Runjaic van het natuurhistorisch museum La Salle in Caracas. Het bereiken van de leefgebieden van de kikker vereiste expedities van meerdere dagen te voet en muilezel in het Perija-gebergte.

De toegang tot het gebergte in Colombia was decennialang beperkt vanwege een conflict met linkse guerrillastrijders, 'die informatie-vacuüms produceerden', zei Meza-Joya en voegde eraan toe, dat het vredesakkoord 2016 met de belangrijkste rebellengroep de weg moet openen voor nieuwe ontdekkingen. 'Het opende een raam om in gebieden te komen die ontoegankelijk waren. Met vrede neemt de kennis over biodiversiteit toe', zei hij.

Meza-Joya benadrukte, dat amfibieën fundamenteel zijn voor ecosystemen en als regulator optreden van insectenpopulaties die ziektevectoren kunnen zijn. 'Sommige soorten vertonen een uitgesproken kwetsbaarheid voor veranderingen in het milieu, en daarom worden ze beschouwd als uitstekende indicatoren voor de gezondheid van ecosystemen', zei hij.

(Suriname Mirror/phys.org/AFP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten