vrijdag 30 maart 2018

Overheid wijst erop dat bij de vondst van skelet juiste procedure moet worden gevolgd

Werknemers bouwbedrijf stuiten in Lim A Po Straat op menselijke resten onder trottoir

(Bron foto's: Stephen Fokké)
 
Door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt erop gewezen dat bij de vondst van skeletten de juiste procedure moet worden gevolgd. Werknemers van een bouwbedrijf zijn tijdens werkzaamheden vorige week in de Lim A Po Straat gestuit op menselijke resten die onder het trottoir lagen, op een diepte van ongeveer 20 centimeter. 

Via de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname werd de Archeologische Dienst van het directoraat Cultuur in kennis gesteld.

In het verleden zijn vaker skeletten in de oude binnenstad gevonden, met name in de schelprits aan de Heerenstraat. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur benadrukt het belang van de te volgen procedure, zodat er geen informatie verloren gaat. Op de samenleving wordt daarom een beroep gedaan om in soortgelijke gevallen de politie te informeren alsook de Archeologische Dienst van het Directoraat Cultuur, zodat het onderzoek op de juiste wijze kan plaatsvinden, aldus het Nationaal Informatie Instituut vandaag, vrijdag 30 maart 2018.

Irene Meulenberg, archeologe van het directoraat Cultuur, heeft het skelet zorgvuldig blootgelegd, met behulp van Jõvan Samson, student Geschiedenis met een minor Archeologie van de Faculteit Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De politie werd ook ingeschakeld die vervolgens de nodige medewerking verleende. Het skelet is voor verder onderzoek overgedragen aan Rakieb Khudabux, verbonden aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij is arts en deskundige in de anatomie en heeft zich verdiept in fysische antropologie.

Het onderzoek zal uitsluitsel moeten geven over onder meer het geslacht, leeftijd en datering van het skelet. Na het verwijderen van het skelet konden de bouwwerkzaamheden worden vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten