zaterdag 31 maart 2018

Internationale deskundigen betrokken bij actieplan voor herstel oude bauxietmijnen

Conform het Kaliña & Lokono vonnis moeten uitgemijnde bauxietgebieden hersteld worden

 
Internationale deskundigen hebben gisteren, vrijdag 30 maart 2018, een vijfdaagse oriëntatie afgerond, om te komen tot een actieplan voor herstel van oude bauxietmijnen. De deskundigen hebben als onderdeel van hun missie een veldtocht ondernomen naar de Wane Hills Mijn in Marowijne. 

Conform het Kaliña & Lokono vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten (zie hierna) moeten de uitgemijnde bauxietgebieden in het land worden gerehabiliteerd.



Milieuwetenschapper en specialist in de mijnrehabilitatie en gemeenschapsbouw, Mark Annandale, was de delegatieleider. Hij is verbonden aan de University Sunshine Coast in Australië. Samen met Cathal Doyle (Middlesex University London, Engeland) die gespecialiseerd is in inheemsen en mensenrechten, heeft de delegatie ook sessies gehad met lokale counterparts, waaronder de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS.

De veldtocht naar de Wane Hills Mijn is geschied onder begeleiding van Suralco als onderdeel van een workshop die vorige week is gehouden. De bijeenkomst was georganiseerd door het Indigenous Peoples Advisory Forum van de Aluminum Stewardship Intiative. In een persbericht laat het ministerie van Regionale Ontwikkeling, via het Nationaal Informatie Instituut, weten dat de missie ook een ontmoeting heeft gehad met minister Edgar Dikan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten