donderdag 1 februari 2018

Peruaans Congreslid Kenji Fujimori door zijn zus Keiko uit oppositiepartij Fuerza Popular gezet

Kenji Fujimori stemde tegen afzetting president Pedro Pablo Kuczynski


Het Peruaanse Congreslid Kenji Fujimori, zoon van voormalig president Alberto Fujimori, is door zijn zus Keiko van oppositiepartij Fuerza Popular uit de partij gezet. Keiko Fujimori, die de partij leidt, en Kenji kwamen in botsing over een stem van afzetting tegen de huidige president Pedro Pablo Kuczynski.


Kenji Fujimori brak met partijregels om tegen de afzetting van de president te stemmen. Zijn stem was de sleutel tot de heer Kuczynski, die de poging tot afzetting overleefde.

Dagen nadat Kenji Fujimori in zijn voordeel had gestemd, verleende de heer Kuczynski gratie aan Alberto Fujimori, iets waarvan hij eerder had gezegd dat hij het niet zou doen. Dit leidde tot speculaties in de Peruaanse media, dat de heren Kuczynski en Kenji Fujimori een deal hadden gesloten en de gratie hadden ingeruild voor de stem van Kenji Fujimori.


President Kuczynski heeft heftig ontkend, dat hij een deal heeft gesloten en zegt dat hij de voormalige leider gratie heeft verleend op medische gronden. Ten tijde van de gratie was Alberto Fujimori vanuit de gevangenis naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een gevangenisstraf van 25 jaar uitzat voor mensenrechtenschendingen.

Sinds zijn gratie is de 79-jarige vrijgelaten uit het ziekenhuis. De gratie van de voormalige president heeft de Peruanen verdeeld, terwijl duizenden demonstranten op straat gingen terwijl anderen hem loven voor het verslaan van maoïstische rebellen tijdens zijn ambtsperiode van 1990 tot 2000.



De minister van Cultuur en de minister van Defensie traden af vanwege de gratie.

Maar, de meeste bitterheid was de breuk binnen de Fujimori-familie zelf, waarbij Kenji de vrijlating van zijn vader tot prioriteit maakte, terwijl Keiko haar eigen politieke ambities nastreefde, en zonder succes een gooi deed naar het presidentschap in 2016.

(Suriname Mirror/BBC/La Republica/El Comercio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten