donderdag 1 februari 2018

Tien gedetineerden gedood in gevangenis te Itapajé, Ceará (Brazilië), in strijd twee bendes

Ministerie van Justitie belooft een task force op te richten die de staat Ceará moet bijstaan ​​

(Bron foto: Wellington Macedo/EPA)

Twee dagen na het grootste bloedbad in de geschiedenis van Ceará, waarbij 14 doden en 16 gewonden vielen op een feest in Fortaleza - een misdrijf dat is toegeschreven aan geschillen tussen rivaliserende drugsbendes - vond een nieuw conflict tussen dezelfde twee bendes plaats, alleen dit keer in een overvolle staatsgevangenis, resulterend in de dood van tien veroordeelden terwijl er acht gewonden vielen.



Het geschil vond maandag 29 januari 2018 plaats in de Openbare Gevangenis van Itapajé, Ceará, 125 kilometer verwijderd van Fortaleza en begon nadat gevangenen van de bendes Comando Vermelho ('Rode Commando') en Guardiões do Estado ('Staatswachters') met elkaar slaags raakten.

Guardiões do Estado wordt ervan verdacht het bloedbad te hebben uitgevoerd zaterdag, de 27e, in Fortaleza, met als doelwit leden van de rivaliserende bende. De aanval leidde tot de dood van mensen die niet betrokken waren bij het geschil - 8 van de 14 gedoden waren vrouwen.


Drie andere opstanden vonden dit jaar al plaats voordat de opstand in Itapajé plaatsvond, waarbij 9 doden en 14 gewonden vielen in een gevangenis in Aparecida de Goiânia, Goiás, dat zich in het grootstedelijk gebied van de hoofdstad Goiânia bevindt. Bovenop die opstand slaagden 99 gevangenen er ook in om uit de gevangenis te ontsnappen.

Ceará heeft te maken gehad met een toename van geweld en geschillen tussen criminele organisaties. Het bloedvergieten aan de rand van Fortaleza bevordert alleen deze trend. De aanval vond plaats tijdens een feest genaamd 'Forró do Gago', in de buurt van het Castelão-stadion.


Volgens getuigen arriveerde een groep mensen in aparte auto's en vuurde hun geweren in alle richtingen.

Het ministerie van Justitie heeft beloofd een task force op te richten die de staat Ceará zal bijstaan ​​en hem informatie zal verschaffen die kan worden gebruikt om 'criminelen' op een voorbeeldige manier 'te bestrijden'.



(Suriname Mirror/Folha de S. Paulo/Los Angeles Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten