donderdag 1 februari 2018

Grensconflict tussen Guyana en Venezuela naar het Internationaal Gerechtshof

VN-secretaris-generaal wil niet langer vingers branden aan hete aardappel


Venezuela verwerpt gang naar Internationaal Gerechtshof


Het grensconflict tussen Guyana en Venezuela zal beslecht worden door het Internationaal Gerechtshof. Bemiddeling van toenmalig VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon en zijn opvolger António Guterres leidde niet tot het gewenste resultaat, waardoor de VN-leider het conflict op het bord plaatst van het Gerechtshof. Dit gebeurt tot vreugde van Guyana dat meent een goede kans te maken de zaak in zijn voordeel te beslechten, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 1 februari 2018.

Venezuela verwerpt de gang naar het Internationaal Gerechtshof, aldus Demerara Waves gisteren:






President David Granger informeerde in een televisietoespraak zijn landgenoten:



Guyana en Venezuela hebben een langlopend geschil, waarbij Venezuela zo'n derde van het land claimt en ook een deel van het maritieme gebied.

De olievondst van Exxon Mobile in mei 2015 deed het geschil weer oplaaien, waarbij Venezuela haar claim onderstreepte.

Ter voorkoming van escalatie besloot Ban Ki Moon te bemiddelen.

Het is de tweede keer dat Guyana gaat voor definitieve vaststelling van haar grenzen. De eerste keer was door het geschil met Suriname in 2000 over de oostgrens. De directe aanleiding betrof ook olie. Partijen belandden voor het Maritieme Gerechtshof van de VN. Zeven jaar later kreeg geen van beide landen waar ze meenden recht op te hebben, maar de Guyanezen lachten het laatst, aangezien het gebied waar CGX in bezig was, aan hen werd toegewezen. Achteraf werd bekend dat de proceskosten van het buurland door de Canadese maatschappij werden gedragen. Naar nu blijkt, zal ook deze keer Guyana niet opdraaien voor de kosten.

Exxon Mobile, die belang heeft bij deze kwestie, heeft achttien miljoen Amerikaanse dollar aan Guyana overgemaakt om de juridische kosten te dekken. De maatschappij werd in de eerste instantie ook rechtstreeks belaagd door Venezuela als zou het illegaal in Venezolaanse wateren bezig zijn. Dat was één van de escalerende factoren, nadat Venezuela eerder besloot geen rijst meer van Guyana af te nemen onder de PetroCaribe-overeenkomst.

Ook intimideerde Venezuela door militaire troepen naar de grens met Guyana te sturen. Het zou gaan om 'reguliere oefeningen', maar de maat was gelijk vol voor de toen pas aangetreden regering-Granger in Guyana. Hij vroeg Ban Ki Moon om bemiddeling, die nu vruchteloos is gebleken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten