donderdag 1 februari 2018

Colombiaanse leger in botsing met inheemse gemeenschappen

Leger beweert dat gedode en gewonde burgers guerrilla's of criminelen waren


Het Colombiaanse leger is deze week in botsing gekomen met verschillende inheemse gemeenschappen en beweerde dat gedode en gewonde burgers guerrilla's of criminelen waren. In ten minste drie militaire operaties werden drie mannen gedood en één 16-jarig jong meisje raakte gewond door toedoen van het leger.

Een van de omgekomen mannen werd betrapt bij een overval en alle anderen waren guerrillastrijders, volgens het leger, die volhoudt dat het geen mensenrechtenschendingen heeft gepleegd.



Het Nationaal Leger voert in heel Colombia militaire operaties uit tegen het ELN (Ejército de Liberación Nacional) en heeft politieoffensieven tegen de paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas) bijgestaan.

Rouwende leden van het Embera-volk in Choco begroeven dinsdag een inheemse bewaker die door het leger werd beschuldigd van het beroven van voertuigen op de snelweg Medellin-Quibdo. De gemeenschap. die op het moment van de moord protesteerde, ontwapende de soldaten.



De nationale inheemse organisatie ONIC (Organización Nacional Indígena de Colombia) zei, dat de wapens zouden worden overgegeven aan VN-waarnemers van een doorlopend vredesproces.

Het leger trok zijn eerste verklaring van de gebeurtenissen woensdag 31 januari 2018 in en verontschuldigde zich bij de gemeenschap.



Dagen eerder werden twee leden van het Betoy-volk door soldaten gedood in een tweede geschil. De ONIC verwierp een militaire bewering, dat de mannen lid waren van de guerrillagroep ELN.

De inheemse organisatie vroeg ook vredeswaarnemers om de verwonding van een zestienjarig meisje te onderzoeken nadat een bomaanslag van het ELN een tweede inheemse gemeenschap in Choco trof.

Het wetteloze westen van Colombia zag een brute strijd tussen het ELN en de AGC na de demobilisatie van de FARC-guerrillagroep vorig jaar. Het geweld heeft de uitvoering van een vredesproces belemmerd, dat een einde wil maken aan een half-eeuw gewapend conflict met de FARC.

Verwaarlozing door de staat, een van de oorzaken van gewapende conflicten in Colombia, is vaak wijdverbreid in de afgelegen gebieden waar inheemse en zwarte gemeenschappen vaak wonen.ive.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten