donderdag 1 februari 2018

Cuba gaat meer olie importeren uit Algeriije

Algerijnse olie is compensatie voor daling brandstoftransporten vanuit Venezuela


Cuba kondigde dinsdag 30 januari 2018 de ondertekening aan van een overeenkomst met Algerije om de komende drie jaar meer olie te importeren, ter compensatie van de daling van de brandstoftransporten vanuit Venezuela, meldde het Duitse persbureau DPA. 

De overeenkomst werd aangekondigd na een bijeenkomst van de bilaterale intergouvernementele commissie voor economische samenwerking, tussen de Algerijnse minister van Volksgezondheid, Bevolking en Ziekenhuis Hervorming, Mokhtar Hasbellaoui, en zijn Cubaanse ambtgenoot, Roberto Morales.

Cuba ruilt professionele diensten, met name artsen, voor olie en zijn derivaten. De bestaande overeenkomst werd verlengd, aldus een bericht op de staatstelevisie op het eiland. De nieuwe overeenkomst voor de levering aan het eiland bestrijkt de periode van 2019 tot 2021, zei Rodrigo Malmierca, minister van Buitenlandse Handel van Cuba, die aanwezig was op de bilaterale bijeenkomst.


'De overeenkomst is een van de belangrijkste contracten die de twee landen de afgelopen tijd hebben gesloten', zei het officiële persbureau Prensa Latina, hoewel het geen details van de voorwaarden van de nieuwe overeenkomst bevatte.

De contracten waren tussen het Algerijnse oliebedrijf Sonatrach en de Union Cupa-Petróleo (Cupet) van de staat. In 2017 exporteerde Algerije meer dan 2,1 miljoen vaten ruwe olie naar Cuba, zendingen die destijds als omslachtig werden gezien, maar nu wordt verwacht dat dit cijfer in 2018 zal worden geëvenaard.

Gezien de politieke en economische crisis die Venezuela doormaakt in het afgelopen jaar, heeft Cuba zijn olieleveranciers gediversifieerd door overeenkomsten te tekenen met Rusland en Algerije. Venezuela liet zijn leveringen naar Cuba zakken tot iets meer dan 50.000 vaten per dag, terwijl ze in de beste tijden meer dan 100.000 vaten per dag bereikten.

Tijdens zijn verblijf op Cuba heeft Mokhtar Hasbellaoui ontmoetingen gehad met de minister van Economie van Cuba, Ricardo Cabrisas, en met de minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez.


(Suriname Mirror/Havana Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten