donderdag 1 februari 2018

Jogi (VHP): 'Assembleevoorzitster Geerlings-Simons heeft last van politieke blindheid'

'Zij moet niet kiezen voor de regering, maar voor het volk'

- 'Wij zijn niet bezig te dramatiseren, niet alleen kinderen gaan dood in het ziekenhuis, maar ook volwassenen'
- 'Mensen hebben ledematen laten amputeren, maar kort daarna zijn komen te overlijden door bacteriële infecties'


VHP-parlementariër Mahinder Jogi hekelt het feit dat Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons voorkeur geeft aan een huishoudelijke vergadering over invoering van rij- en voertuigenbelasting vandaag, donderdag 1 februari 2018, in plaats van de problemen waarmee het volk te kampen heeft aan de orde te stellen. 

De oppositie had middels een schrijven op 18 januari aan Geerlings-Simons gevraagd een spoedvergadering uit te schrijven om de precaire financiële situatie van de gezondheidszorg te bespreken.

'Nu twee weken verder duurt de alarmerende situatie binnen de gezondheidszorg nog steeds voort. Simons moet die vergadering uitschrijven en ons niet verwijzen naar de begrotingsbehandeling waarop ook geen zicht is. Zij moet niet kiezen voor de regering, maar voor het volk. Niet de regering is gekozen door het volk, maar het parlement. Uiteindelijk gaat de hele samenleving dwars door alle politieke partijen', zegt Jogi in het Dagblad Suriname.

Volgens de parlementariër is dit een zuiver beeld waar te vergaande politieke loyaliteit leidt tot politieke blindheid. Hij denkt dat de Assembleevoorzitster net als haat partijgenoten ook hiervan last heeft. Ook volwassenen gaan dood door bacteriële infecties De politicus voert aan dat hij steeds de indruk krijgt alsof deze vergadering niet wordt uitgeschreven, omdat de regering geen zinnig antwoord en oplossing heeft voor de problemen binnen de zorg. Jogi vindt het vooral erg dat, terwijl kinderen doodgaan in het ziekenhuis, NDP-fractieleider André Misiekaba de oppositie beschuldigt van het dramatiseren.

'Wij zijn niet bezig te dramatiseren. Niet alleen kinderen gaan dood, maar ook volwassenen. Er zijn gevallen geweest waar mensen ledematen hebben laten amputeren, maar kort daarna zijn komen te overlijden wegens bacteriële infecties. Hetzelfde is ook gebeurd met iemand die vanwege een bacteriële infectie in zijn longen is komen te overlijden. Men zwijgt in alle talen', aldus de politicus. 

Het feit dat Volksgezondheid-minister Patrick Pengel een week geleden weigerde naar het parlement te komen om de crisis binnen de zorg toe te lichten, is volgens de VHP’er een belediging van het volk en haar vertegenwoordigers in het hoogste college van staat. 'Toen Simons in de oppositie zat, sloeg ze met haar naambord op de tafel en eiste zij dat de toenmalige president en zijn ministers naar het parlement moesten komen. Nu zegt zij niets, terwijl zij als parlementsvoorzitter het recht heeft om ministers te ontbieden tekst en uitleg te komen geven.'

Jogi ergert zich vooral eraan, dat terwijl de situatie in alle sectoren nijpend is, president Desi Bouterse de afgelopen weken ervoor gekozen heeft om een partijvergadering in het NDP-centrum Ocer te beleggen om Financiën-minister Gillmore Hoefdraad een zogenaamde financiële presentatie te laten houden en zelf een bezoek te brengen aan het Tapanahonigebied in het district Sipaliwini. Het staatshoofd heeft ook pakketten meegebracht voor sociaal zwakkeren in het gebied.

'Lekker baden en pakketten verdelen met je politieke campagne, maar je kunt het parlement niet informeren. Het gaat niet alleen om de gezondheidszorg, alles rammelt in het land. Wij willen geen crash hebben in de gezondheidszorg, omdat niemand daarbij is gebaat', aldus Jogi.

Een ander zorgwekkende kwestie volgens de parlementariër is de hervatting van de begrotingsbehandeling over het dienstjaar 2018 welke al lang de afgesproken streefdatum heeft overschreden. 'Sinds de verdaging van de behandeling in december zijn intussen al zes weken verstreken. Als regering zou je in deze tijd dan wel in staat moeten zijn om antwoord te geven op de vele knelpunten in het land.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten