donderdag 1 februari 2018

Cft: 'Minister komt Cft grotendeels tegemoet, meeste bezwaren zijn verholpen'

'Duurzame maatregelen noodzakelijk om het begrotingsevenwicht te herstellen'

(Bron foto: Cft)
Curaçao verwacht over het jaar 2017 een tekort van 116 miljoen gulden - 'Voor het eerst sinds 2012 laat Curaçao een tekort zien op de begroting'


Tijdens het bezoek aan Curaçao heeft het College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Cft) wederom benadrukt, dat duurzame maatregelen noodzakelijk zijn om het begrotingsevenwicht te herstellen. Curaçao verwacht over het jaar 2017 een tekort van 116 miljoen Antilliaanse gulden. Het Cft heeft erop aangedrongen om dit tekort zo snel mogelijk te compenseren en de structurele oorzaken aan te pakken, zo bericht het Cft in een woensdag 31 januari uitgebracht persbericht.

Naast de achterblijvende belastinginkomsten en een overschrijding van de uitgaven zijn er ook diverse andere risico’s die het resultaat 2017 en de begroting 2018 negatief kunnen beïnvloeden. Curaçao heeft een pakket aan maatregelen voorbereid om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Het Cft heeft afspraken gemaakt met de minister van Financiën over de monitoring van het effect en de implementatie van deze maatregelen. Ook is een risicoanalyse toegezegd

Rft-norm voor een sluitende begroting niet gehaald 
Voor het eerst sinds 2012 laat Curaçao een tekort zien op de begroting en voldoet daarmee niet aan de normen uit de Rijkswet financieel toezicht (Rft). Het voorlopig tekort 2017 bedraagt volgens de laatste prognose 116 miljoen gulden en dient zo snel mogelijk gecompenseerd te worden. Dit tekort wordt voor een deel veroorzaakt door achterblijvende inkomsten, die ook een doorwerking kennen naar latere jaren. Daarnaast zijn er diverse tegenvallers aan de lastenkant.

Begrotingsevenwicht is de basis voor gezonde overheidsfinanciën. Dit draagt bij aan creëren van een gunstig investeringsklimaat en vormt daarmee een randvoorwaarde voor het stimuleren van de economische groei. De regering heeft daarom in december 2017 een pakket aan maatregelen voorbereid.

Afgelopen maandag is een bijgesteld pakket voorgelegd aan het Cft. Hierin is grotendeels tegemoet gekomen aan de bezwaren die het Cft had bij het eerdere voorstel van de minister. Zo wordt het tekort uit 2017 voor ruim een derde deel in 2018 gecompenseerd. Ook zijn conform verzoek van het Cft een tweetal maatregelen vervangen door alternatieven. Een deel van de maatregelen is echter nog niet afdoende onderbouwd.

Daarom kan nu nog niet worden geconstateerd dat zowel de begroting 2018 voldoet aan de normen en dat het tekort van 2017 volledig zal kunnen worden ingelopen.

Curaçao heeft aangegeven deze maatregelen verder te onderbouwen en indien dit toereikend is hoeft een aanwijzing niet nodig te zijn.

Tot slot heeft het Cft kennis genomen van de maatregel tot het instellen van voorafgaand toezicht, waarmee de interne beheersing verder wordt aangescherpt.

Risico’s voor de begroting dienen geadresseerd te worden
Diverse risico’s kunnen de uitvoering en de begroting 2018 in het bijzonder op een negatieve wijze beïnvloeden. De regering heeft toegezegd een risicoanalyse op te zullen stellen. Daar maken onder meer deel vanuit de financiële situatie rondom Cpost, eventuele tegenvallers als gevolg van het HNO-project en de afwikkeling van Sehos.

Het College zal deze week nog bijgesproken worden over HNO, waarbij wederom zal worden aangedrongen op een bijgestelde businesscase. Ook de onzekerheid rondom de dividenduitkeringen door overheidsentiteiten is benoemd. Verder zijn ook de ontwikkelingen rondom de raffinaderij en de economische impact daarvan aan de orde geweest.

'Een gedegen risicoanalyse is nodig, zodat geanticipeerd kan worden op mogelijke tegenvallers', aldus voorzitter Raymond Gradus. Financieel beheer nog niet op orde Het duurt nog te lang voordat de jaarrekeningen van het Land worden vastgesteld. Zo heeft het Cft in januari 2018 pas de vastgestelde jaarrekeningen over de jaren 2012 en 2013 ontvangen.

De minister heeft aangegeven dat bevindingen van de Algemene Rekenkamer Curaçao, de SOAB en het Cft bij de jaarrekeningen van het Land zullen worden verwerkt in een plan van aanpak. Het is van belang, dat de financiële functie een impuls krijgt zodat onder meer de verantwoordingscyclus verbeterd kan worden.

Er is een constructieve samenwerking met het ministerie van Financiën op het onderdeel van de begroting waarin de investeringen worden toegelicht, de kapitaaldienst. Het inzicht hierin is daardoor verbeterd.

Het Cft heeft tijdens haar bezoek op 31 januari aangegeven graag in de toekomst ook op andere onderdelen samen met het ministerie van Financiën na te denken over verbeteringen van het financieel beheer. Het College heeft tijdens haar bezoek gesproken met de Gouverneur, de Raad van Ministers, de Minister van Financiën en de financiële commissie van de Staten.


Achtergrondinformatie / Perspectief
Persconferentie Cft Curaçao
31 januari 2018

  • Vooral sinds 2016 maakt het Cft zich zorgen over de ontwikkelingen in de overheidsfinanciën van Curaçao.
  • In 2016 vielen de belastingen tegen, waren de uitgaven groter dan begroot en een sluitende gewone dienst in 2016 kon alleen bewerkstelligd worden door eenmalige bate voortvloeiende uit dividenduitkeringen van 110 miljoen ANG.
  • Tijdens verschillende reacties op uitvoeringsrapportages (UR’s) in 2017 hebben wij als Cft aandacht gevraagd voor de begrotingsuitvoering.
  • Bij tweede UR heeft Cft aangegeven dat de regering adequate maatregelen moet nemen voor begrotingsevenwicht.
  • Het Cft heeft aangedrongen op verplichtingenstop.
  • Naar aanleiding van 3de UR hebben wij op 22 november 2017 de regering van Curaçao gevraagd concrete stappen te nemen voor het in balans brengen van uitgaven en inkomsten en een tekort in 2017 te voorkomen.
  • Naar aanleiding daarvan heeft de regering van Curaçao op 13 december aangegeven dat een tekort in 2017 van - naar laatste inzichten - 116 miljoen ANG bedraagt en op welke wijze dit structureel en incidenteel is te compenseren.
  • Op 8 januari hebben wij in een zogenoemde artikel 12 brief aangegeven deze reactie als ontoereikend te beschouwen.
  • Concreet hebben wij ons oordeel gebaseerd op vier punten, die ik wil nalopen met de reactie van de regering van Curaçao:
    1. Van de incidentele tekortcompensatie dient tenminste 1/3 in 2018 plaats te vinden.
De regering van Curaçao heeft inmiddels de compensatie zodanig aangepast dat hieraan voldaan is.
    1. Ook hebben wij aangegeven dat de economische groei gebaseerd dient te zijn op de ramingen van CBCS. Deze waren gebaseerd op 1.1% ipv 0,3% en daardoor moest alternatieve maatregelen worden opgenomen.
Ook dit heeft de regering van Curaçao in haar brief van 29 januari aangepast.
    1. Voorts hebben wij aangegeven het rentevoordeel op basis van herfinanciering van bestaande leningen als niet realistisch te beschouwen.
Naar aanleiding daarvan heeft Curaçao besloten om geen besparingen op de bestaande leningportefieulle op te nemen in de begroting 2018.
    1. Ook hebben wij in brief van 8 januari gevraagd om een concretere onderbouwing van maatregelen ter structurele compensatie van het tekort in 2017. Het gaat hierbij om zowel een verlaging van structurele kosten als een verhoging van de inkomsten bijvoorbeeld in sfeer van compliance.
Op basis van voorgestelde maatregelen in brief van 29 januari zijn door het Cft aanvullende vragen gesteld. Op basis van nadere informatie moet door het Cft vastgesteld worden of ook deze maatregelen toereikend zijn.
De regering van Curaçao heeft toegezegd de maatregelen bij voorrang in BW op te nemen en bij het parlement in te dienen.

In tussenliggende periode tussen vandaag en indiening van de begrotingswijziging (BW) bij RvA zullen deze maatregelen verder onderbouwd worden.

  • Vanochtend was er bij Minister Gijsbertha en ook bij de Raad van Ministers veel commitment aangetroffen om dit laatste punt op te lossen, zodat een aanwijzing niet hoeft te worden geadviseerd.
  • Vandaag zijn ook afspraken gemaakt over een intensivering van de informatievoorziening tussen Ministerie van Financiën en Cft.
  • Ook hebben wij uitvoerig gesproken over risico’s bijvoorbeeld mbt HNO en de raffinaderij ook in relatie tot Venezuela.
Naar aanleiding daarvan heeft Curaçao toegezegd om een risico-analyse op te stellen voor de begroting 2018; op basis daarvan kan geacteerd worden.
  • Kortom het Cft heeft gezien dat er nodige initiatieven genomen worden om de uitgaven te beheersen en de begroting in de pas te laten lopen en ook de instelling van voorafgaand toezicht behoort daartoe. Het Cft zal kritisch de vinger aan de pols houden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten