dinsdag 13 februari 2018

Gajadien (VHP) mist 'Ingekomen stukken' en 'Rondvraag' in agenda Assembleevergaderingen

'Door de agendapunten weg te laten, wordt het Ordereglement niet nageleefd'

'Er is steeds minder ruimte voor Assembleeleden om hun werk te doen'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt het niet in de haak dat voor vergaderingen van de Assemblee de agendapunten 'Ingekomen stukken' en 'Rondvraag' reeds geruime tijd worden weggelaten. Hij heeft zijn ongenoegen hierover in een brief aan de leiding van De Nationale Assemblee kenbaar gemaakt. De brief is ook verstuurd naar alle Assembleeleden. 

Gajadien zegt vandaag, dinsdag 13 februari 2018, op Starnieuws dat het gaat om verplichte agendapunten. In het Reglement van Orde zijn instructies over deze twee agendapunten opgenomen.

'Door de agendapunten weg te laten, wordt het Ordereglement niet nageleefd. Ook de rechten van Assembleeleden worden hierdoor beknot', voert de volksvertegenwoordiger aan.

Gajadien geeft aan, dat voor vandaag een openbare vergadering is uitgeschreven over het Minamata Verdrag, dat bepaalt dat het gebruik van kwik geleidelijk aan moet worden afgebouwd. Sinds vorig jaar zijn er geen ingekomen stukken behandeld in De Nationale Assemblee. Dit agendapunt dient er te staan, ook al worden binnen het college afspraken gemaakt over de behandeling. Standaard dienen deze twee agendapunten voor te komen op de convocatie.

'Sinds het parlement bestaat, is het traditie dat deze twee punten voorkomen op de agenda. Het ligt aan de Assemblee om te beslissen of afgezien wordt van rondvraag. Het is niet acceptabel dat deze punten gewoon niet meer worden opgebracht op de agenda', voert Gajadien aan.

Hij merkt op, dat er steeds minder ruimte is voor Assembleeleden om hun werk te doen. Op alle manieren wordt het voeren van het woord beperkt. 'Het recht van de leden om het belang van de samenleving te dienen wordt ondermijnd', stelt de politicus. Hij heeft Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om de agenda van vandaag aan te passen, zoals het hoort volgens het Reglement van Orde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten