dinsdag 13 februari 2018

Brazilianen doden apen uit angst voor verspreiding gele koorts virus

Dit jaar zijn 238 apen dood aangetroffen in de staat Rio, vergeleken met 602 in heel 2017

Meeste apen zijn doodgeslagen en vergiftigd...

 
De angst voor het verspreiden van gele koorts zit achter het illegaal doden van tientallen apen in Rio de Janeiro, wat de inspanningen om het virus te bestrijden bemoeilijkt, aldus de autoriteiten. Lokale bewoners die ten onrechte geloven dat de dieren gele koorts kunnen verspreiden naar mensen, hebben de schuld voor de toename van het aantal dode apen. 

Alleen al dit jaar zijn 238 apen dood aangetroffen in de staat Rio, vergeleken met 602 in heel 2017, zei de gemeentelijke sanitatiedienst en startte een campagne tegen het doden van de dieren. Daarvan vertoonde 69 procent tekenen van menselijke agressie, meestal werden ze doodgeslagen en vergiftigd.



Vorig jaar was aandeel door mensen gedode apen 40 procent. De rest stierf door natuurlijke oorzaken. De aantallen gele koorts patiënten zijn in delen van Brazilië toegenomen, waardoor sinds het begin van het jaar 25 doden zijn gevallen in de staat Rio. De overheid heeft een massaal vaccinatieprogramma opgestart, maar heeft niet genoeg vaccin om iedereen de volledige dosis te geven.

De lichamen van de apen worden verzameld in een autopsielaboratorium in het Rio Veterinair Centrum, waar coördinatrice Fabiana Lucena zei, dat in paniek inwoners een grote fout maakten door de dieren aan te vallen.


'Mensen moeten begrijpen, dat het de mug is die het gele koortsvirus overbrengt. De aap is een slachtoffer en als er geen apen meer op het platteland zijn, dan komen muggen om mensen aan te vallen', vertelde ze tegen persbureau AFP. 'Apen dienen als schildwachten - ze laten ons zien waar het virus is verdwenen', zei ze. 



'Om een effectievere vaccinatiecampagne te hebben, moeten we de zones identificeren waar apen sterven aan gele koorts. Wanneer mensen ze doden, is het virus moeilijker te traceren.'

Een dozijn kleine dode apen lag op een tafel in het lab ter voorbereiding op het onderzoek. 'Hier zie je meerdere fracturen aan de kaken, het cervicale gebied, evenals talloze schedeltrauma's', zei ze, en liet het hoofd van een primaat zien.


Sommige slachtoffers zijn te vinden in de stad Rio, waar apen vaak voorkomen in bosrijke gebieden.

Het kantoor van de burgemeester heeft een hotline opgezet voor het melden van dode apen.


'Op het moment van de eerste menselijke dode door gele koorts half januari, kregen we soms 20 apen dood aangetroffen op een dag, waarvan er 18 tekenen van geweld vertoonden', zei Lucena. Monsterss worden soms naar het onderzoekscentrum Osvaldo Cruz gestuurd om te worden getest op gele koorts en andere ziekten.

Soortgelijke aanvallen op apen zijn geregistreerd in de steden Sao Paulo en Minas Gerais, die dit jaar de ergste gevolgen van gele koorts hebben gezien.




(Suriname Mirror/AFP/BBC/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten