dinsdag 13 februari 2018

Frankrijk versoepelt visumbeleid voor Surinamers

Bewoners weerszijden Marowijnerivier  krijgen 'grenskaart' voor visumvrij maximaal 3 dagen bezoek


Frankrijk verandert ingaande 1 maart zijn visumbeleid voor Surinamers. De Franse ambassade in Paramaribo zal voortaan geen visa meer verstrekken voor de zogeheten Schengen-landen, inclusief Frankrijk. Burgers met een normaal paspoort die Frankrijk willen bezoeken, zullen zich voortaan moeten melden bij het particuliere bedrijf VFS Global (gevestigd in Dubai) dat aanvragen van Schengen-visa afhandelt voor de Nederlandse ambassade.  Dit melden Starnieuws en de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 februari 2018.

'De Nederlandse ambassade in Paramaribo zal de Schengen-visa verstrekken voor de normale paspoorten voor alle Schengenlanden', schrijft de Franse ambassade in een persbericht. 'In tegenstelling tot ons is de Nederlandse ambassade gespecialiseerd in het verstrekken van Schengen-visa via VFS Global.'

De nieuwe maatregel kan worden gezien in het kader van het harder optreden in de strijd tegen drugs. Het aantal drugssmokkelaars route Parijs - Cayenne neemt toe. Hiervan zijn ongeveer 20 tot 30 procent personen afkomstig uit Suriname. De ambassade kreeg heel wat dubieuze aanvragen binnen. Wie toch via Cayenne naar Parijs voor vakantie wil zal eerst het Schengen-visum bij VFS Global moeten aanvragen en daarna die voor Overzeese Fransen gebieden. 'Maar, dit zal meer uitzondering zijn. Het land van binnenkomst zal toch eerst Nederland moeten zijn.'

In 2016 zijn 18.000 Schengen-visa verstrekt door de Nederlandse ambassade en 400 door de Franse ambassade. 'De Nederlanders zijn ook veel efficiënter en in staat om een visumaanvraag binnen twee dagen af te handelen. Bij ons kan een afspraak twee maanden op zich laten wachten', zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly.

Frans-Guyana werkt samen met de Surinaamse overheid aan de introductie van een 'grenskaart' voor burgers die aan weerszijden van de Marowijnerivier wonen. Het onderwerp staat weer op de agenda van de bijeenkomst van de River Council. Deze gezamenlijke werkgroep Suriname - Frans-Guyana ontmoet elkaar op 9 maart te St. Laurent.

Tijdens de laatste bijeenkomst op 18 juli vorig jaar was een speciale werkgroep hiervoor geïnstalleerd die het plan moet uitwerken, zoals het verschil met een visum voor kort verblijf. Het grenspasje kan het kort verblijf in elkaars land regelen.

De Fransen voeren dit experiment al enkele maanden uit aan hun grens met Brazilië. Het experiment aan de Surinaamse zijde met een grens van 520 kilometer is wat gecompliceerder. De bevolking in de grensstadjes Albina en St. Laurent du Maroni is groter en er liggen meer dorpen langs de gehele grensrivier.

Een van de zaken die nog uitgezocht moet worden is of houders van een grenskaart wel handel zullen mogen drijven. In ieder geval beogen de Fransen ordening van het illegale personen verkeer tussen de twee landen. 'Het zal makkelijker zijn illegale bezoekers te identificeren, omdat ze geen grenskaart kunnen tonen', aldus Joly.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten