dinsdag 13 februari 2018

Autoriteiten negeren vermeend granman Albert Aboikoni der Saramaccaners

'We noemen dit een overmachtsituatie van regering en wachten en kijken wat ze voor ons doen'


Albert Aboikoni, die door een deel van de Saramaccaners wordt erkend als grootopperhoofd, en zijn gevolg zijn gistermiddag niet ontvangen door de autoriteiten in Paramaribo. De groep, bestaande uit leden van het ‘kabinet van de gaaman’, kapiteins, basja's, drummers en zangers, is uit Asidonhopo afgereisd naar Paramaribo om president Desi Bouterse te ontmoeten. 

Op het commissariaat van Sipaliwini aan de Zwartenhovenbrugstraat aangekomen bleek niemand namens de regering aanwezig om de gaaman welkom te heten. Volgens het programma van de delegatie zou Aboikoni ontvangen worden door de districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 13 februari 2018.

'De dc heeft ons net telefonisch doorgegeven dat ze in spoedberaad is met de regering', deelt Iwan Adjoko, secretaris van ‘kabinet Aboikoni’ mee.

'Sinds 18 januari hebben wij per brief de regering, de minister van Regionale Ontwikkeling, de president en de dc op de hoogte gesteld van ons bezoek. We zouden eerst op 5 februari komen. Van de heer Abrahams hebben wij tijdens de ingebruikname van de stroomstation op Pokigron op 3 februari, begrepen dat de president ziek was. Dus hadden we de reis uitgesteld tot vandaag.'

Al sinds het overlijden van gaaman Belfon Aboikoni in 2014 is er onenigheid over de opvolging. Drie families hebben de troon geclaimd. Een grootopperhoofd wordt voor het leven gekozen. Volgens de traditie wordt een neef van de overleden granman tot nieuwe leider benoemd; alleen de zonen van de zusters van de overleden granman kunnen tot grootopperhoofd gekroond worden.

Albert Aboikoni is een jongere broer van Belfon Aboikoni. Het is niet gebruikelijk dat een jongere broer de troon bestijgt. Het granmanschap van Aboikoni wordt fel bestreden door de groepen Amina en de Matjaw-fambilie. Zij hebben elk hun eigen granmans voorgedragen. Aboikoni geniet de steun van de meeste kapiteins.

Minister Edgar Dikan heeft De Nationale Assemblee in december vorig jaar meegedeeld dat de overheid bezig is een oplossing te zoeken voor het gezagsprobleem. Er zijn tot nog toe geen uitspraken gedaan over deze zaak. Ook heeft de overheid op geen enkele manier getoond dat zij Aboikoni als grootopperhoofd van de Sarmaccaners erkent. Ondanks, dat er ook gisteren geen ontvangst is geweest blijft secretaris Adjoko hoopvol.

'We noemen dit een overmachtsituatie van de regering. We wachten en kijken wat ze voor ons zullen doen. Want als de dc mij zegt, dat ze in spoedberaad zijn, betekent het dat zij ons nog zal contacten over wat er besloten is tijdens het spoedberaad.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten