dinsdag 23 januari 2018

Vijf rijkste mannen in Brazilië hebben fortuin zo groot als inkomen helft Braziliaanse bevolking

Oxfam-rapport: 'Nog nooit zoveel miljardairs in de wereld, 2.043'



De vijf rijkste mannen in Brazilië hebben een fortuin zo groot als het inkomen van de helft van de Braziliaanse bevolking, bijna 104 miljoen mensen, volgens een rapport van Oxfam dat maandag 22 januari 2018 is vrijgegeven (zie onderaan). 

- Oxfam International (Oxford Committee for Famine Relief - Oxford Comité voor Hongerbestrijding) is een organisatie die strijdt tegen honger in de wereld en die ontwikkeling bevordert. Ze is in 1942 opgericht door Canon Theodore Richard Milford, aanvankelijk om te strijden tegen de honger in Griekenland ten gevolge van de nazi-bezetting.Oxfam is een confederatie van zeventien nationale organisaties voor ontwikkelingssamenwerking uit Australië, België, Canada (twee organisaties), Duitsland, Hongkong, Frankrijk, Ierland, India, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze nationale organisaties zijn actief in alles samen meer dan 90 landen. -

Het Oxfam-rapport, vrijgegeven op het World Economic Forum in Davos, laat zien dat het aantal miljardairs ter wereld in een nog nooit gezien tempo groeide; er zijn momenteel 2.043 miljardairs in de wereld. De verrijking van enkelen ging echter niet gepaard met stijgende economische omstandigheden voor de rest van de bevolking en de ongelijkheid blijft ongebreideld in de wereld bestaan.

Volgens het rapport is 82 procent van alle rijkdom in de wereld geconcentreerd in de handen van de rijkste 1 procent van de bevolking.

In de tussentijd heeft meer dan de helft van de wereldbevolking een inkomen van 2 tot 10 Amerikaanse dollars per dag.

In Brazilië steeg het aantal miljardairs van 31 naar 43 in één jaar en bereikte recordhoogtes. De groei weerspiegelt de terugkeer van enkele miljardairs in het verleden die met de recente crisis verliezen hadden geleden.

De achtenzeventig jarige Jorge Paulo Lemann is de rijkste man van Brazilië, met een geschat fortuin van 95,3 miljard reals (29,8 miljard dollar). Hij is een van de eigenaren van het 3G Capital Fund, dat participeert van grote bedrijven zoals Inbev, Kraft Foods en Burger King. Lemann wordt gevolgd door bankier Joseph Safra, ook 78, van de Safra Bank, met een geschat fortuin van 71,1 miljard reals (22,2 miljard dollar). Marcel Herrmann Telles en Carlos Alberto Sicupira, beiden van 3G Capital, staan op de derde en vierde plaats, met een geschat fortuin van respectievelijk 47,7 en 40,7 miljard reals (14,9 en 12,7 miljard dollar). Eduardo Saverin, van Facebook, staat op de vijfde plaats met 29,3 miljard reals (9,1 miljard dollar). Op 35-jarige leeftijd is hij de enige naam in de lijst jonger dan 67 jaar.



(Suriname Mirror/Xinha/Scribd Suriname Mirror/Oxfam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten