dinsdag 23 januari 2018

Assembleeleden willen beter geïnformeerd worden over Epa's

Vereniging Surinaams Bedrijfsleven pleit voor een nationale conferentie over de Epa

'Niet ratificeren van Epa kan ernstige consequenties meebrengen voor onder andere Surinaamse rijstexporteurs'


De Nationale Assemblee is nog niet zover dat ze een besluit kan nemen over de Epa’s, handelsakkoorden tussen de Europese Unie (EU) en voormalige koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Zuidzee. Het college laat zich breed informeren, om een goed afgewogen besluit te kunnen nemen, stelt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, aldus de Ware Tijd maandag 22 januari 2018.

Geerlings-Simons zegt dat de regering het conceptakkoord in 2008 bij het parlement heeft ingediend. Er volgden 'heftige discussies' over de eventuele gevolgen voor Suriname. Zowel coalitie als oppositie werkte er destijds aan mee, dat de openbare behandeling van de Epa's werd gestopt. Dat gebeurde, 'omdat op dat moment onduidelijk was hoe het voor ons zou werken', aldus Geerlings-Simons. Daarna werd het onderwerp niet meer op de agenda geplaatst.

Inmiddels heeft de Assemblee een Epa-deskundige (wie dat is vermeldt de Ware Tijd voor het gemak niet) in de arm genomen die een analyse voor haar en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme heeft gemaakt over de voordelen en eventuele nadelige effecten. Wat tot nu toe aan informatie is verzameld geeft het parlement volgens haar voorzitster niet de overtuiging, dat de Epa in Surinames voordeel is. Daarom wordt nog meer informatie verzameld om een definitief besluit te nemen om het verdrag wel of niet te ratificeren.

In dit kader pleit de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) voor een nationale conferentie over de Epa. Directeur Steve MacAndrew stelt, dat de VSB wacht op initiatieven van de overheid voor zo een conferentie.

Het niet ratificeren van de Epa kan ernstige consequenties meebrengen voor onder andere Surinaamse rijstexporteurs. Hun concurrenten uit andere Cariforum-landen zullen namelijk nog steeds vrij van heffingen naar de EU kunnen exporteren, terwijl Surinaamse producenten dat niet meer zullen kunnen doen, meent de VSB-directeur.

'Surinaamse rijst wordt zo dus onmiddellijk duurder op de EU-markt. Hetzelfde geldt voor bacoven. Maar ook niet-traditionele landbouwproducten en producten uit de visserijsector zullen ernstig getroffen worden. We praten hier over de volledige ineenstorting van de export van landbouw- en visserijproducten uit Suriname naar de EU met alle gevolgen van dien', waarschuwt MacAndrew.

Daarom is het volgens de VSB de hoogste tijd, dat er een nationale conferentie over de Epa komt zodat voor alle belanghebbenden duidelijk wordt wat er op het spel staat. Hij stelt dat het uitblijven van een constructieve en resultaatgerichte dialoog met de private sector funest zal blijken voor de ontwikkeling van Suriname, 'omdat beleidsmakers het duidelijk niet alleen kunnen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten