dinsdag 23 januari 2018

Overheid had miljoenen betalingsachterstand bij Hi-Jet

'Onze mensen zijn overleden, terwijl wij bezig waren met een nobele vlucht van de overheid'


'Wij hebben op een persconferentie aangegeven, dat we zullen blijven zoeken tot we failliet zijn en dat is gebeurd. Helaas bestaat Hi-Jet niet meer', zei directeur Jerrel van Embricqs vorig jaar op een persconferentie. Na het ongeval met een Hi-Jet helikopter werd de zoektocht naar piloot Donavan van Embricqs en technicus Ryatno Kertodikromo als prioriteit gesteld. 

Het bedrijf heeft 20 maanden lang na de vermissing van de helikopter vlak voor de verkiezingen op 25 mei 2015 drie 3 helikopters ingezet die meer dan 1.000 uren hebben gevlogen. Hier is ruim 2.7 miljoen Amerikaanse dollar aan kosten mee gepaard gegaan. Geleidelijk aan zijn de commerciële vluchten van de onderneming verminderd om de zoektocht voort te zetten. De kosten hiervan hebben gemaakt dat Hi-Jet in de rode cijfers belandde.

Vier helikopters van het bedrijf waren tegen december al door de bank meegenomen en vier lagen nog in onderhoud. 'Wij kunnen nu geen commerciële diensten meer verrichten en aanbieden aan de maatschappij', stelt Omar Terborg, voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Hi-Jet, dinsdag 23 januari 2018 in het Dagblad Suriname.

Het incident is echter volgens Terborg niet de enige reden van de val van Hi-Jet. Wanbetalers, waarvan de overheid de grootste, brachten het bedrijf mede in de rode cijfers. Van de 483 reddingsvluchten, die het bedrijf heeft uitgevoerd, zijn 115 nooit betaald. De overheid had een miljoenenbetalingsachterstand bij het bedrijf. 

'Het gaat om heel veel geld dat zowel de particulieren als de publieke sector Hi-Jet verschuldigd is. Wij kennen de economische situatie. Het zou moeilijk zijn voor ons om nu aan te kloppen. Hi-Jet was een formeel ingeschreven luchtvaartbedrijf. Wij kijken uit naar een eventuele compensatie. Onze policy was altijd eerst redden. Wij hebben vele levens gered. Als mensen in de stad zijn en de rekeningen betaald moesten worden, kwam er ellende voor ons. Daarnaast hebben vooral in de tijd van de Front-regering ministeries flink gebruik gemaakt van onze diensten, waarbij wij reçu’s hebben gekregen van de staat. De gelden zijn echter nooit beschikbaar gesteld. Dat liep wel in de miljoenen. Dit is een heleboel bedrijven overkomen en zo ook Hi-Jet', aldus Terborg.

Met de bijgekomen vermissingszaak en als gevolg daarvan de uitgaven voor de zoekactie, is Hi-Jet in de vrije val gegooid. Terborg ziet geen hoop meer voor het bedrijf. 'Ik denk dat het met Hi-Jet gedaan is. Ik bekijk zaken vanuit de Raad van Commissarissen zakelijk. Wij moeten echter niet vergeten dat een Van Embricqs is overleden. Dat is het immaterieel gedeelte dat niets te maken heeft met geld. Dat is nog zwaarder. Onze mensen zijn overleden, terwijl wij bezig waren met een nobele vlucht van de overheid', aldus Terborg.

Hij ziet misschien een nieuwe organisatie opkomen, maar vanwege de emoties, Hi-Jet geen restart meer maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten