dinsdag 23 januari 2018

CLAD adviseert regering strafrechtelijk onderzoek te laten instellen naar financieel wanbeheer, corruptie bij NVB

Staat zou in 2017 voor mogelijk Srd 47 miljoen zijn opgelicht


De Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) heeft de regering geadviseerd een strafrechtelijk onderzoek te laten instellen naar vermoedelijk financieel wanbeheer en corruptie bij het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB). De Staat zou de afgelopen jaren voor mogelijk Srd 47 miljoen zijn benadeeld. Het onderzoeksrapport is eind vorig jaar naar de autoriteiten gestuurd, onder wie minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie, aldus vandaag, dinsdag 23 januari 2018, de Ware Tijd.

Ook de in februari vorig jaar geschorste waarnemend-directeur tevens toenmalig voorzitter van de Raad van Commissarissen, Lesley Daniel, kreeg een exemplaar.

Een van de opvallende zaken in het rapport gaat over het onderhouden van boottrajecten in het binnenland. Geconstateerd wordt, dat een groot deel van de opgevoerde trajecten waarvoor  declaraties bij het NVB werden ingediend, fictieve, niet-bestaande routes betrof. Destijds was op basis van een overeenkomst met ene Stichting Hulp voor Zorg afgesproken dat deze organisatie tegen betaling door de NVB 24 boottrajecten in het binnenland zou onderhouden. Naderhand is het aantal routes, kennelijk via een mondelinge afspraak tussen partijen, verruimd naar 54. Documenten over de verruiming zijn niet gevonden.

Intussen blijkt, dat in het merendeel van de gevallen het om niet-bestaande boottrajecten gaat waarvoor declaraties bij de NVB werden ingediend. De betalingen voor de fictieve trajecten zijn inmiddels stopgezet.

Ook bij de busroutes is veel gesjoemel geconstateerd. Volgens het voorlopig onderzoek zou de Staat met de fictieve boot- en busroutes voor ruim Srd 47 miljoen zijn opgelicht.

Vooralsnog is onduidelijk of de regering al een strafrechtelijk onderzoek heeft gevorderd. Andere CLAD-rapporten die duiden op mogelijke corruptie, zoals Carifesta 2013 en het project Naschoolse Opvang, hebben tot nu toe in ieder geval gèèn strafrechtelijk vervolg gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten