dinsdag 23 januari 2018

OM Curaçao: 'Lik op Stuk tijdens carnavalstochten van 2018 en Tumba Festival 2018'

Openbaar Ministerie en Korps Politie Curaçao treden hard op tegen ordeverstoorders


De veiligheid van de burger is voor het Openbaar Ministerie (OM) en Korps Politie Curaçao (KPC) heel belangrijk. Samen zal daarom ook dit jaar hard worden opgetreden tegen ordeverstoringen gedurende de carnavalsperiode 2018 en de Tumba Festival 2018. Er zal een zero-tolerance beleid worden gehanteerd, aldus het OM vandaag, dinsdag 23 januari 2018/

Het Openbaar Ministerie wil er verder op wijzen, dat alle bezoekers vanaf 12 jaar oud, die in een ratio van binnen een afstand van 500 meter vanaf de carnavalsroute/tumba festival, die zich op de weg begeven en/of van de weg af staan verplicht zijn hun identiteitspapieren/bewijzen bij zich te hebben en deze te tonen aan de politie indien dat nodig is voor onder meer de handhaving van de openbare orde. Er zal hierop door de politie worden gecontroleerd op grond van de Landsverordening van de 20e mei 2002 houdende bepalingen ter zake de identificatie plicht.

Ook zal het Openbaar Ministerie, net als de voorgaande jaren, op grond van de Vuurwapenverordening een bevel tot preventief fouilleren aan de politie geven dat geldend zal zijn voor, tijdens en na de carnavalsoptochten en het Tumba-Festival van deze week. Dat wil zeggen dat er door de politie gefouilleerd kan worden op vuurwapens bij een redelijke vermoeden zonder dat er nog een voorafgaande verdenking aanwezig is.

Het spreekt voor zich dat men zich ook houdt aan alle wettelijke verplichtingen opgenomen in de Wegenverkeerswet van 2000. In dit kader zal er in het verkeer de komende dagen streng worden opgetreden. Met name zal de aandacht uitgaan naar bestuurders en bijrijders van tweewielige motorvoertuigen (vb. motorfietsers, scooters) die bij wet verplicht zijn een goed zittende helm te dragen. Als zij die niet hebben dan zal er een aanhouding volgen en inbeslagname van het motorvoertuig.

Ook het feveren, hoppen en driften zal niet door de politie worden getolereerd. In die gevallen zal het voertuig eveneens in beslag worden genomen en de bestuurden aangehouden. Hierbij wordt extra gewezen op de mogelijkheid om de rechter te vragen om het voertuig verbeurd te verklaren. Bestuurders van auto’s, scooters, motorfietsen en quad dienen in het bezit te zijn van een geldige keuringskaart, een belasting kaart, een verzekeringsbewijs en een geldig rijbewijs. Ook hier zal daadkrachtig worden opgetreden waarbij het in beslag nemen van het voertuig niet wordt uitgesloten.

'Wanneer u de wet overtreedt, dan voelt u het dus meteen, in elk geval financieel, vandaar ons motto: 'Aktua Robes, Sintié Un Bes' Op 12 maart 2018 is zittingsruimte ingepland voor degenen die het liever op een zitting laten aankomen, en die zo een gevangenisstraf, een hoge boete en een strafblad willen riskeren', aldus het OM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten