dinsdag 23 januari 2018

Paramilitaire groepen in Colombia schieten 7 barbezoekers dood bij Yarumal en 3 boeren te Argelia

Regering verzuimt controle uit te oefenen over gebieden die door FARC zijn ontruimd

Paramilitaire groepen, zoals de AGC, strijden om controle over de illegale drugshandel


Ten minste tien mensen zijn zondagavond om het leven gekomen in twee afzonderlijke incidenten, toen gewapende aanvallers zeven barbezoekers vijftig kilometer ten noorden van Colombia's tweede grootste stad Medellin en drie boeren in de zuidwestelijke provincie Cauca vermoordden, aldus vandaag, dinsdag 23 januari 2018, de nieuwswebsite Colombia Reports.

Het bloedbad van zeven vond plaats om ongeveer half elf 's avonds, toen vier zwaarbewapende aanvallers een bar betraden in het landelijke dorpje La Estrella buiten de gemeente Yarumal,  Antioquia, en het vuur op de aanwezigen openden.




De autoriteiten hebben niet aangegeven wie zij denken als verantwoordelijken, maar de commandant van de politieafdeling van Antioquia erkende, dat de paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas) en de marxistisch geïnspireerde ELN-rebellen actief zijn in het gebied.



Kolonel Mauricio Sierra vertelde op Blu Radio, dat  'vier zwaarbewapende individuen zonder onderscheid de mensen neerschoten die op die plek aan het kletsen waren. Onmiddellijk presenteerde ons personeel zich op de site. We hebben het gebied al afgezet. Er zal een vergadering van de veiligheidsraad worden gehouden waarin onder andere wordt besloten wat de hoogte van het tipgeld wordt voor informatie die leidt tot het vinden van de verblijfplaats van de daders van dit bloedbad.'



Het incident in de provincie Cauca vond plaats rond half zeven in de avond in het landelijke dorpje El Plateado in de gemeente Argelia, toen schutters het vuur openden op boeren in het gebied, waarbij ze drie boeren  doodden en verscheidene verwondden.




'Het is een delicate situatie dat gebeurde rond half zeven 's avonds deze zondag, toen verschillende gewapende individuen in een voertuig aankwamen om vervolgens een aantal mensen te beschieten, zoals inwoners van de stad me hebben verklaard', zei de burgemeester van de stad Diego Alguilar tegen lokale media.




Hoewel de autoriteiten verklaarden dat de gewonden onmiddellijk werden overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis waar ze worden behandeld, gaven ze niet aan dat ze een bepaalde onderzoekslijn nastreven.


Het Colombiaanse Mensenrechtennetwerk van het Colombiaanse Zuidwesten 'Francisco Isaias Cifuentes' beweerde, dat de veiligheidssituatie in het gebied complex is gezien de aanwezigheid van illegale gewapende groeperingen.

'De mensen in het gebied meldden dat elf personen in een groen voertuig met vierwielaandrijving in El Silvery arriveerden om dit bloedbad uit te voeren. De slachtoffers zijn boeren in het gebied, het probleem is complex omdat er in het gebied groepen buiten de wet zijn', aldus leden van de organisatie in het dagblad El Pais.

Met de ontwapening van 14.000 mensen door de demobilisatie van de FARC verliet een van Colombia's meest gewelddadige gewapende actoren het slagveld, maar de voortdurende aanwezigheid van andere illegale gewapende groepen betekent dat het geweld onverminderd doorgaat.

Het verzuim van de regering om controle uit te oefenen over gebieden die door de FARC zijn ontruimd, heeft geleid tot een grotere bekendheid van paramilitaire groepen, zoals de AGC, die strijden om controle over de illegale drugshandel met andere illegaal opererende groepen. Pogingen om gewasvervangingsprogramma's te introduceren zijn met fel verzet tegemoet getreden door paramilitaire groepen, met gemeenschapsleiders en mensenrechtenactivisten die in een verbluffend tempo worden afgeslacht.

Terwijl de regering vredesonderhandelingen voert met het linkse ELN, blijven de rebellen aanvallen en geweld plegen terwijl ze hun invloed proberen te behouden in drugshandel en illegale mijnbouw.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Tiempo/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten