zaterdag 11 november 2017

Ophef over nieuwe Amsterdamse 'Zwarte' Piet ’triest’... - Weer geen rust voor 'Zwarte' Piet

(Bron foto: ANP)
Edellieden doen anti-Zwarte Piet activisten denken aan koloniale onderdrukking door Spanjaarden

'Piet onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasfeest en verwijst op geen enkele wijze naar het begrip racisme of naar het slavernijverleden'


De kritiek op de nieuwe Pieten in Amsterdam leidt tot verbazing bij de organisatie van de Sinterklaasintocht. De bekendmaking van Piets nieuwe pak, waarbij Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw de inspiratie waren, leidde tot grote onvrede van het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS). 'Het ene kwaad wordt ingeruild voor het andere', aldus LPS. 'Triest', zegt Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam.

De edellieden doen de activisten van denken aan de vroegere koloniale onderdrukking door de Spanjaarden, blijkt uit berichten in Het Parool en bij de NOS.

Het LPS stuurde, na de introductie van het compleet nieuwe uiterlijk van de 400 Sinterklaashulpjes, direct een brief aan het college met het verzoek geen vergunning af te geven voor het kinderfeest.

'Ik ben verbaasd dat dit zo via de media naar buiten komt en vind het ook wel een beetje triest dat ze ons niet eerst hebben gebeld', zegt de woordvoerder van Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam. 'We hadden de Pieten net zo goed anders kunnen noemen, maar Sinterklaas komt uit Spanje en dan is de link met edellieden snel gemaakt. We hebben ook niet maar een seconde stilgestaan bij deze associatie', aldus de zegsman. Hij benadrukt dat Piet 'onlosmakelijk verbonden' is aan het Sinterklaasfeest en 'op geen enkele wijze verwijst naar het begrip racisme of naar het slavernijverleden'. 

Volgens Baryll Biekman, voorzitter van het platform, blijkt hieruit 'dat het historisch besef, ook van het gemeentebestuur Amsterdam, ver te zoeken is', zo zei ze vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/NOS/Het Parool)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten